Afbeelding
Foto: Archiefstuk Mollerlyceum

Mollerlyceum schenkt oudste stukken aan West-Brabants Archief

BERGEN OP ZOOM - ''Het heeft een enorme historische waarde. Geen andere katholieke middelbare school uit Noord-Brabant bezit zoveel vooroorlogs materiaal''. Volgens Jan Kalker, oud-geschiedenisleraar aan het Mollerlyceum, een goede reden om de archiefstukken aan het West-Brabants Archief te schenken. Vandaag vond onder zijn toezicht de overdracht plaats.

DOOR MARIJN RIEMENS


Frank Looijen, directeur van het Mollerlyceum, is blij dat het vooroorlogs materiaal aan het West-Brabants Archief is geschonken. ''De historische stukken van het Mollerlyceum zijn een stukje 'cultureel erfgoed' voor het Bergse''. In het archief ligt het gestructureerder en bovendien is het toegankelijker. De school wil dat haar geschiedenis, wat onderdeel is van Bergen op Zoom, niet ontnomen wordt voor burgers. ''De historische waarde wordt niet benadrukt wanneer het materiaal op een oude zolder vol verwarmingsketels blijft liggen''.
Het West-Brabants Archief is het daar mee eens. ''Een onderwijsinstelling als het Mollerlyceum is uniek, want aan de hand van haar geschiedenis kunnen we iets vertellen over het vroegere katholieke onderwijs in Bergen op Zoom''.
Toeval
Een aantal weken is Jan Kalker bezig geweest met de inventarisatie van de archiefstukken. ''Al sinds 1993 wist ik van het oude materiaal''. Hij ontdekte toen per toeval, terwijl hij bezig was met een doctoraatscriptie geschiedenis, op de zolder van het Mollerlyceum twee dozen. Die zaten vol met informatie over het plaatselijke schoolbestuur, de Geertestichting die verantwoordelijk was voor de opleiding en de bouw van de nieuwe school in 1928. ''Dat was een bijzondere vondst'', aldus Kalker. Vervolgens duurde het nog 25 jaar voordat de stukken werden overgedragen. ''Dat kwam omdat er geen concrete plannen over werden gemaakt. Daardoor is het al die tijd blijven liggen''.
Vanaf dinsdag 6 februari is het ook voor geïnteresseerden mogelijk de historische stukken van Bergen op Zooms oudste katholieke middelbare school in de studiezaal van het archief op te vragen en in te zien.
Geschiedenis
Op 6 september 1916 stichtte de Brabantse vereniging OHO (Ons Handels Onderwijs) de eerste katholieke middelbare handelsschool in Noord-Brabant, die in 1919 werd uitgebreid met een Hogere Handels School. Waar eerst alleen jongens werden toegelaten, kwam er in 1920 ook een school voor meisjes, de Hogere Burger School. In 1928 werden de scholen samengevoegd en ontstond het ''Dr. Mollerlyceum'', dat in 2016 zijn honderdjarig jubileum vierde.