Burgemeester Petter krijgt de zegel uitgereikt
Burgemeester Petter krijgt de zegel uitgereikt Foto: Hanneke Marcelis

Gevangenenpoort vereeuwigd op een postzegel

BERGEN OP ZOOM - Wie een brief of kaart wil versturen, kan daar voortaan een speciaal ontworpen postzegel met de Bergse Gevangenenpoort opplakken. Met gepaste trots nam burgemeester Petter de splinternieuwe postzegel afgelopen week in ontvangst.

Petter kreeg de postzegel uit handen van Barry Husman, directeur Retail PostNL. Uiteraard gebeurde die ceremoniële overdracht, waar kan het ook anders, in de Gevangenenpoort zelf. "We hebben in Bergen op Zoom veel levende cultuur, zoals de vastenavend. Maar het is prachtig voor onze stad dat met zoiets als deze zegel ook dit onderdeel van de Bergse cultuur onder de aandacht komt. Het is echt een onderdeel van onze identiteit als stad."

Stadspoorten

De zegel is een onderdeel van de nieuwe reeks van Mooi Nederland, waarin stadspoorten centraal staan. De Gevangenenpoort is één van de vijf poorten waarvoor een unieke zegel is ontworpen. Naast Bergen op Zoom hebben ook Hattem en Vianen hun eigen zegel ontvangen. In juni komen er nog twee zegels uit in de serie, namelijk van Culemborg en Ziekikzee. De zegel met de Gevangenenpoort is te koop bij alle Bergse winkels. Hij is beschikbaar in een beperkte oplage.

De zegel is ontworpen door Jan Rothuizen. De beeldend kunstenaar studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en bij De Ateliers, beide in Amsterdam. Rothuizen maakt tekeningen, boeken, films, documentaires en installaties.[l]

Mooi Nederland

De serie Mooi Nederland besteedt sinds 2005 aandacht aan lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. Zo verschenen in de afgelopen jaren postzegels over streekdrachten, historische buitenplaatsen, vissersdorpen en beek- en rivierdalen. Met Mooi Nederland laat PostNL zien hoezeer het bedrijf geworteld is in Nederland.


Het nieuwe velletje Bergse postzegels