Afbeelding
Foto: Marijn Riemens

Uitgebreide herdenking slachtoffers Watersnoodramp

LEPELSTRAAT - Een bijeenkomst in de kerk, een plechtigheid met muziek op het kerkhof en een lunch om mee af te sluiten. In Lepelstraat werd er op 1 februari uitgebreid stilgestaan bij de slachtoffers van de Watersnoodramp. Volgens vicaris Paul Verbeek een goede zaak. ''Het gaat om een stukje geschiedenis van Lepelstraat. Wij mogen onze overleden inwoners niet vergeten.''

DOOR MARIJN RIEMENS

Bij de herdenking in de Antonius van Paduakerk waren ongeveer 200 inwoners aanwezig. Ook de kinderen van groep vijf tot en met acht van basisschool De Wegwijzer waren aanwezig. Zij hadden tijdens de dienst een rol gekregen om meer bewust te worden van datgene wat er 65 jaar geleden in Lepelstraat is gebeurd. Vier van hen hielpen tijdens het noemen van de namen van de slachtoffers met het aansteken van de kaarsen, waarna een leerling een gedicht voorlas. Verbeek was blij met de aanwezigheid van de kinderen. ''De ramp heeft een beladen betekenis en laat diepe sporen na. Voor hen is het belangrijk om te weten dat veilig leven en wonen niet vanzelfsprekend is''.

Bloemstukken

Na de overdenking sprak wethouder Kammeijer namens de gemeente Bergen op Zoom enkele woorden over het belang van de herdenking van de Watersnoodramp. In het dorp leven nog veel mensen die de Stormvloed hebben meegemaakt. ''Laten wij hen de ruimte geven om hun ervaringen te delen en hiervan te leren''. De dienst, waarin vooral veel gezongen werd door koor Samen Sterk, eindigde met de communie en een gebed voor de mensen die momenteel slachtoffer zijn van natuurgeweld.

De plechtigheid zette zich voort op de begraafplaats van Lepelstraat, waar alle kinderen van de basisschool bloemstukken naartoe hadden gebracht. Deze werden onder andere door de wethouder van de gemeente Bergen op Zoom en gemeente Steenbergen neergelegd. Nadat er nog een aantal woorden gesproken werden, speelde een koperensemble ter afsluiting het Wilhelmus. Veel van de aanwezigen maakten daarna van de gelegenheid gebruik om samen te eten in het bijgebouw van de kerk.

Geschiedenis

Een orkaan boven Schotland zorgde op zaterdag 31 januari 1953 voor een zware noordwesterstorm die al snel Nederland bereikte. Dijken waren niet opwassen tegen het hoog opstuwende zee-en rivierwater en braken door. Niet alleen de provincie Zeeland was de volgende dag het toneel van deze ramp. Delen van Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant werden ook getroffen en lieten enorme sporen van vernieling achter. Heijningen en Halsteren verloren in deze provincie met respectievelijk 76 en 68 de meeste inwoners. In Lepelstraat lieten dertien mensen het leven als gevolg van de zware storm. Veel van hen behoorden tot dezelfde families.