De Venlose Vastelaovendtradities verschillen niet zoveel van de Berregse.
De Venlose Vastelaovendtradities verschillen niet zoveel van de Berregse. Gusto Entertainment

Vastenavendfilm bij Cinema Paradiso

BERGEN OP ZOOM - Op woensdagavond 7 februari vertoont Cinema Paradiso voorafgaand aan Wagetjes Kijke de Limburgse hitfilm 'Nao 't Zuuje' die momenteel louter volle zalen trekt in de Limburgse filmtheaters en alle records breekt.

Nao ’t Zuuje is een ontroerende documentaire van Rob Hodselmans waarin hij aan de hand van tien Venlose Vastelaovendvierders en hun persoonlijke verhalen de kern van Vastelaovend weet te raken, de impact toont van de traditie en het belang ervan voor het Zuiden. Met Prins Lex I (televisiepresentator Lex Uiting) als rode draad, toont de film dat Vastenavend het cement is dat Zuiderlingen van alle pluimage met elkaar verbindt en verbroedert. Het is een uitlaatklep én een moment van zelfreflectie in een decor van feest, melancholie en pure emotie.

Nao ’t Zuuje is niet alleen een Venloos of Limburgs verhaal, maar weet juist bijzonder goed het universele vastenavendgevoel te vatten: de saamhorigheid, verbondenheid en creativiteit die tijdens de vastenavendperiode boven komen drijven. Je ziet het in Nao ’t Zuuje in de trotse opa die een traantje wegpinkt als zijn kleinzoon in de prijzen valt bij de vastenavendviering op school, bij de oudjes die oplichten als de Prins ze bezoekt in het verzorgingstehuis en bij de Haarlemse Venlose die jaarlijks terugkeert naar haar geboortestad. Kortom: ook in Venlo vieren ze ’t mooiste feest mè d’éél zullie ‘art.

Vertoning op woensdag 7 februari, om 19.30 uur in Cinema Kiek in de Pot. [l]