Wat speelt zwart, als wit de zet Txa6 speelt?
Wat speelt zwart, als wit de zet Txa6 speelt? BSV

Externe competitie en Rapidkampioenschap

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 3 februari speelden de zaterdagteams van BSV succesvolle wedstrijden in de externe competitie. BSV 1, 2 en 3 wonnen, BSV 4 speelde gelijk. Vijdagavond werd de derde, tevens laatste voorronde van het interne Rapidtoernooi gedeeld gewonnen door René Punt en Piet Bruys.

Externe competitie

BSV 1 speelde afgelopen zaterdag in en tegen Souburg, en won met 5-3. Gewonnen werd door Daniel Dardha, Tony Peleman, Erwin Kalle en Henry Groenveld. Remise speelden Arben Dardha en Marcel van Herck, terwijl Alexander Bruschke en Adry Goris-Schouwstra verloren. BSV 1 staat nu in klasse 3G van de landelijke schaakcompetitie op de gedeelde derde tot vijfde plaats.

BSV 2 speelde in Dongen tegen DSC 1, waarbij BSV met 7-1 won. Freek Schouten, Angelique Osinga, André van der Graaf, René Punt, René Paardekam, Rob Hopman-Been en Oliver de Hert wonnen allen hun partij, Hans Nunnikhoven was de enige verliezer. Door dit resultaat staat BSV 2 nu ongedeeld eerste in klasse 1A van de Noord-Brabantse Schaakbond.

Het viertal van BSV 3 speelde tegen De Zwarte Dame 2. De uitslag was 2,5-1,5. Pieter-Jan Demmers en Bart van Kasteren wonnen. Fred Kaijser speelde remise, Henk van Houten verloor. BSV 3 staat in de Promotieklasse van de Zeeuwse Schaakbond nu op de tweede plaats.

BSV 4 speelde in de 2e klasse A de derby tegen De Pion 3 uit Roosendaal. De punten werden gedeeld. Gewonnen werd door Ronny Liekens en Kees de Looff. Er vielen maar liefst vier remises, bij Piet Bruys, Robert Kunst, Danny Lindhout en Bert van der Linden. Alexander van ‘t Hoff en Wesley Hopmans verloren. BSV 4 staat nu op de gedeelde vierde en vijfde plaats in klasse 2A van de Noord-Brabantse Schaakbond.

Rapidkampioenschap

Op vrijdag 2 februari werd de laatste voorronde van het Rapidkampioenschap gespeeld. Bij het Rapidkampioenschap hebben beide spelers 20 minuten voor de hele partij. Dat is dus een veel sneller tempo dan bij een reguliere partij. Na een spannende strijd had deze derde voorronde twee winnaars: René Punt en Piet Bruys, op maar een half punt gevolgd door Henry Groenveld, Pieter-Jan Demmers en Bas van de Putte. In de finale van het Rapidkampioenschap gaan René Punt en Piet Bruys met de winnaars van de eerdere voorrondes, Angelique Osinga, André van der Graaf en Ton Hertogs later dit seizoen uitmaken wie de opvolger wordt van André van der Graaf die het toernooi vorig jaar won.

Schaakprobleem

In het vorige nummer kreeg u het volgende probleem: wit: Kg1, Tb7, Te1, Lg2, Pd2, a2, d3, f2, g3, h2 Zwart: Ke8, Ta8, Th8, Lb6, Pd7, a7, d5, e6, g7, h6. Zwart wint materiaal door 0-0-0, de lange rokade. Wel moet vermeld worden dat de partij dan zeker nog niet gewonnen is omdat wit wel kan berusten in kwaliteitsverlies door Txb6, en daarna nog minimaal een pion gaat winnen.

Het nieuwe probleem, zie diagram, komt van een partij van William Gommers – Wesley Hopmans. Wat speelt zwart, als wit de zet Txa6 speelt? [l]