De Berger King kreeg het publiek van de stoelen en de zaal stond op zijn kop FOTO HANS DE BOT
De Berger King kreeg het publiek van de stoelen en de zaal stond op zijn kop FOTO HANS DE BOT Foto: Hans de Bot

Tusse de schuifdeure vol meziek en leut

BERGEN OP ZOOM – In een uitverkocht en vol Leutpeleis De Stoelemat konden de bezoekers zaterdagmiddag voor de 31e keer genieten van 'Tusse de Schuifdeure'. Dit is een Vastenavend Leut Tejater evenement met een keur aan Bergse amateur artiesten. Zij trakteerde het publiek en de vele tv kijkers op vooral komische en muzikale acts. Tusse de Schuideure 2018 is een zeer geslaagd feest geworden vol tradities maar ook met vernieuwingen. Een daarvan is het nieuwe presentatie duo Wally Sep en Kees Theunisse. Zij waren helemaal in hun element en zorgde dat het Schuifdeure programma vlotjes en vooral leutig verliep.

DOOR HANS DE BOT

De eerste Tusse de Schuifdeure was een initiatief buiten Stichting Vastenavend om en opgezet door Rens van Tilborg en Wim van Vliet. Zij waren toen geen Steketee en Gròòtste Boer meer en waren beide nauw betrokken bij het oude ABG. De bewoners hiervan vielen 'tussen wal en schip' tijdens de Vastenavend doordat zij b.v. niet mobiel waren om deel te nemen aan dit feest. Wim en Rens hebben toen de handen ineen geslagen en werd Tusse de Schuifdeure' geboren met een programma vol leutige, nostalgische en muzikale verrassingen.

Vernieuwingen
De wereld is veranderd en het sociale feest Vastenavend is daar in meegegroeid. Dit is zeker ook te merken bij 'Tusse de Schuifdeure' wat nu een zeer groots Vastenavend evenement is vol met technische licht, geluid en audio visuele snufjes, verzorgd door stichting TOB en TIM Group. Ook de aankleding decor/zaal, presentatie en muziek is nu van nog hoger niveau. Het mag zeker een 'professionele' productie genoemd worden die gemaakt wordt door heel veel vakbekwame en enthousiaste vrijwilligers. Stichting Vastenavend wilt ook iedereen bedanken die op hun manier aan Tusse de Schuifdeure heeft meegeholpen om er een succesvol feest van te maken.

Talent
Voorzitter Stichting Vastenavend Bas van Oevelen gaf aan het begin van Tusse de Schuifdeure 2018 het stokje, als voormalig Schuifdeure presentator, door aan Wally Sep en Kees Theunisse. De circel is rond en nu staat er weer een oude Steketee en Grootste Boer als presentatie duo op het toneel net als Rens en Wim in het begin. Het totale decor is veranderd en de TV uitzending kan hierdoor beter geregistreerd worden. Ook de zaalindeling is aangepast en naast de traditionele zitplaatsen in de rij waren er ook 140 tafelplaatsen die naast de andere toegangskaarten zeer snel waren uitverkocht. De wijzigingen zijn door de artiesten, medewerkers en publiek als zeer positief ervaren.

Programma
Tusse de Schuifdeure 2018 bestond uit 22 acts en werd verzorgd door meer dan 150 muzikanten en artiesten. Er zijn dit jaar enorm veel aanmeldingen geweest voor Tusse de Schuifdeure en daardoor heeft de organisatie mensen helaas moeten teleurstellen. Er is bij de selectie van de artiesten ook rekening gehouden om een ander een kans te geven en om zijn of haar talenten tijdens de Vastenavend te laten zien en te laten horen. De organisatie van Tusse de Schuifdeure zegt dat 't Krabbegat vol zit met cultureel talent en dat het een uitdaging is om deze te vinden en een podium te bieden. Er was naast nieuw talent tijdens Tusse de Schuifdeure ook plaats voor jubilaris en 'Schuifdeure coryfee' Kees Schillemans die voor de elfde en laatste keer meedeed. Tusse de Schuifdeure zit vol tradities maar de organisatie probeert er elk jaar weer een nieuw elan aan te geven. Het Tusse de Schuifdeure publiek was zeer enthousiast, zong, danste mee en beloonde elke act met een daverend applaus. Naast grappige filmpjes werd er gedanst, muziek gemaakt en natuurlijk heel veel (mee)gezongen. Tijdens de slot act van De Verlòòpe Narre, met een ode aan Nar Eric Elich die dit jaar voor het laatst zijn Narrenpak aantrekt tijdens Vastenavend, ging het dak van de Stoelemat eraf.[l]