Suus Nefs heeft 15 jaar aan deze presentatie gewerkt. FOTO JAN DIRK HUIJSER
Suus Nefs heeft 15 jaar aan deze presentatie gewerkt. FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto: Jan Dirk Huijser

'De herinnering aan 1953 leeft voort'

HALSTEREN – De nacht van 31 januari op 1 februari 1953 bleek dramatisch voor Zuid – West Nederland, de watersnoodramp was een feit. Nu, 65 jaar later, herdenkt de Heemkundekring Halchterth middels een video- en fotopresentatie dit nog immer onder de mensen levend drama. Dat de watersnoodramp nog na 65 jaar niet op pensioen is blijkt uit de enorme belangstelling voor de eerste videopresentatie op 30 januari jl. Onder het motto 'vol = vol' moest Suus Nefs een groot aantal bezoekers teleurstellen. "We mogen niet meer dan 75 stoelen bezetten", verontschuldigt Suus zich.

DOOR JAN DIRK HUIJSER

Rina van Kaam, woonachtig in Rilland, maar geboren en getogen in Halsteren is te laat om nog in de zaal te mogen plaatsnemen. "Balen", zegt ze, "ik was 9 jaar oud toen ik 's nachts wakker werd van de sirenes en de kerkklokken. "Een beeld wat ik nooit vergeet, is toen ik vanaf de Dorpsstraat de polder inkeek, de enorme hoeveelheid dode koeien met opgezette magen die in het water dreven".

De ramp anders belicht
In 1936 publiceerde Hendrik Marsman een gedicht dat als volgt begint: "Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan". Mooi, poëtisch, maar het gedicht eindigt: "En in alle gewesten wordt de stem van het water met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord". In 1953 bleek niets minder waar. Mensen die de ramp meegemaakt hebben zagen geen brede rivieren maar een verzengende watermassa die alles en iedereen kapot maakte. De kille cijfers: Halsteren 68, Nieuw Vossemeer 50, Lepelstraat 13 en Steenbergen 10, in totaal 141 overledenen in deze regio en in de polders alles, maar dan ook alles vernietigd.

'In de regio
overleden 141 mensen
tijdens de ramp'

Betrokkenen vinden het vervelend om er over te spreken, zo ook Rie Nefs, één van de acht personen die op de videopresentatie haar verhaal doet, aangrijpend, nog immer vol emotie en puttend vanuit de eigen beleving. Broer 'Suus' Nefs heeft er jaren aan besteed om de vaak schokkende herinneringen te kunnen en te mogen vastleggen.

Voor de overlevenden
Suus Nefs, namens de Heemkundekring Halchtert een van de initiatiefnemers van de video- en fotopresentatie over de watersnoodramp heef het als 12- jarige jongen zelf meegemaakt. "Het drong eigenlijk niet zo tot me door", herinnert hij zich. Wat hij merkwaardig vond, was dat de vriend van zijn zus Rie bij hen thuis kwam slapen. " Voor die tijd ongebruikelijk", weet hij, "later werd mij duidelijk dat de vriend, Kees Roks, in één klap familie, have en goed verloren had". Later toen Kees zijn zwager was, kwamen er mondjesmaat verhalen en foto's op tafel. "Het onderwerp ging me steeds meer interesseren, ging verhalen en fotomateriaal verzamelen en alles archiveren", vertelt Suus. "Toen ik 15 jaar geleden de VUT inging, kreeg ik veel tijd en begon met het digitaliseren van het fotomateriaal en het op schrift stellen van de verhalen", vertelt hij. Suus raakte in gesprek met Jaap Schoofs, directeur van het Waterschapmuseum, die hem overhaalde overlevenden te benaderen om hun verhaal te doen. Dit verliep uiterst moeizaam maar uiteindelijk is het toch gelukt.

In het Hof van Ram zijn met 8 betrokkenen gesprekken gevoerd en video opnamen gemaakt met de nadrukkelijke afspraak dat de video uitsluitend vertoond mag worden als iedereen toestemming verleent. Aanvankelijk bestond hiervoor weinig animo maar met het verstrijken der jaren was het 30 januari eindelijk zo ver. Belangrijk, voor de overlevenden maar zeker voor het nageslacht!

Videopresentatie

Donderdag 1 februari vond de tweede videopresentatie plaats, de Heemkundekring overweegt een tweetal extra voorstellingen in te lassen maar kon geen uitspraak doen over de data. De fotopresentaties zijn dinsdag 6 februari om 14.00 uur en op donderdag 8 februari om 19.30 uur. Dit alles in het Hof van Ram in Halsteren en de toegang is gratis. [l]

Een volle zaal een half uur voor aanvang FOTO JAN DIRK HUIJSER