De veilingmeester opent. FOTO JAN DIRK HUIJSER
De veilingmeester opent. FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto: Jan Dirk Huijser

Eenmaal andermaal levert € 1.500 op

DOOR JAN DIRK HUIJSER

BERGEN op ZOOM – Het kunstenaarscollectief SynapsZ hield zondag 4 februari in de Blokstallen III een bijzondere veiling van eigen, maar ook ingebrachte, kunstwerken ten behoeve van WiBoZ. Dit bijzondere woonproject voor jongvolwassenen met een geestelijke beperking kan een extra impuls goed gebruiken. "Weliswaar is de realisatie van het woonproject verzekerd, zijn de vergunningen geregeld en is start van de bouw gepland in de zomer van 2018", verklaart Fred de Ron, beeldend kunstenaar en initiatiefnemer, "maar we willen de puntjes op de i zetten".

In navolging op en als afsluiting van de door SynapsZ gehouden expositie 'Het Wrak der Sotheydt' is besloten deze kunstveiling te organiseren en de opbrengst volledig te doneren aan dit bijzondere woonproject.

De veiling
Voorzitter van SynopsZ en veilingmeester Jan Slokkers opende om 16.00 uur de veiling van in totaal 61 kunstuitingen, variërend van schilderijen, illustraties tot originele bouwtekeningen voor carnavalswagens. Naast reguliere kunstwerken werd ook veel kunst, dan wel objecten, gerelateerd aan het carnaval onder de hamer gebracht. Het carnavalsgevoel zat er bij het in grote getale opgekomen aantal bezoekers, inclusief dweilband, dan ook goed in. Nadat de veilingmeester een korte uitleg had gegeven hoe een veiling in z'n werk gaat, startte hij met verve de verkoop van de ingebrachte kunstobjecten. Waarschijnlijk was er in de uitleg iets te nadrukkelijk gesteld dat een beweging met de hand of een knik betekende dat € 10 boven het laatste bod geboden wordt, want iedereen stond bij de veiling van de eerste objecten stokstijf. Pas het 4de perceel, een gevelkop van BC de Watertoren vond een eerste koper, waarna de 'veiling' wat meer op gang kwam. Uiteindelijk bleek de totale opbrengst € 1.500 waarmee de vereniging WiBoZ weer een stukje verder is

WiBoZ
WiBoZ staat voor 'Woon initiatief Bergen op Zoom', een kleurrijk wooninitiatief, opgezet door ouders die de zorg dragen voor een kind/jongvolwassene met een verstandelijke beperking. Veel ouders kennen elkaar via de G- atletiek bij Spado en trekken gezamenlijk op om hun kinderen normaal waar mogelijk en bijzonder waar nodig te laten zijn. Het woonproject is gesitueerd in de nieuwe wijk ScheldeVesting en gelegen aan, heel toepasselijk, de straat 'de Blauwe Schuit'. De woonvoorziening gaat plaats bieden aan 21 jongvolwassenen met een beperking. "Eigenlijk is alles geregeld, nu nog de inrichting", vertelt Fred, "we hopen met deze veiling voldoende middelen te verkrijgen om de finishing touch te kunnen bewerkstelligen.

Vervolg
Na afloop geeft Fred de Ron aan, "Het was wel enigszins carnavalesk, de sfeer was ontzettend gezellig, maar het 'serieuze werk' is nauwelijks verkocht". Tijdens de veiling hebben we een pauze ingelast en besloten om niet meer te veilen maar mensen te laten bieden op wat hun interesse had. Dit ging veel beter. Schroom? "We gaan door met de verkoop van alle aangeboden kunstwerken", aldus Fred, "alles komt op de site van SynapsZ en potentiële kopers kunnen een bod doen op een gewenst kunstwerk". Ter afsluiting van deze campagne worden de niet verkochte werken geëxposeerd op 17 en 18 februari in Galerie Weydsbeeld in de Moeregrebstraat. Tot slot benadrukt Fred nog eens dat zonder extra steun dit wooninitiatief moeilijk te realiseren is. Een aantal bedrijven dragen de vereniging WiBoZ een warm hart toe en ondersteunen dit project, maar iedereen die wil bijdragen, bedrijf of particulier is van harte welkom. [l]