De huidige windmolens van de Auvergnepolder FOTO CDA THOLEN
De huidige windmolens van de Auvergnepolder FOTO CDA THOLEN Foto: CDA Tholen

Fel verzet tegen nieuwe windmolens

BERGEN OP ZOOM - Vier windmolens van 210 meter hoog moeten de acht kleinere exemplaren aan de Banddijk in Halsteren vervangen. Met de nieuwe molens voldoet Bergen op Zoom aan de levering van de hoeveelheid energie die het met de provincie heeft afgesproken. Het CDA Bergen op Zoom is het er niet mee eens.

DOOR MARIJN RIEMENS


''Het is niet duurzaam om acht goed werkende windmolens, die nog maar op de helft van hun levensduur zijn, te vervangen door nieuwe exemplaren'', aldus raadlid Erik Verbogt. Het CDA Tholen steunt de collega's uit Bergen op Zoom. De nieuwe windmolens komen net als de huidige exemplaren in de Auvergnepolder te staan, pal tegenover de stad Tholen. Dat nieuws viel niet in goede aarde. ''Naast het feit dat wij van niks wisten, willen wij deze windmolens niet zo dicht op onze stad hebben'', stelt de Thoolse CDA-fractie. Volgens Verbogt is er nog een probleem. ''De nieuwe exemplaren die er worden geplaatst zijn veel te hoog.''

Alternatieven

Beide fracties komen met alternatieven. ''Als de gemeente Bergen op Zoom dan per se de huidige molens wil vervangen, laat ze dan kiezen voor het plaatsen van zes kleinere exemplaren van 100 meter hoog die een capaciteit van 2 MW per windmolen hebben'', vinden Verbogt en Duijm. Mocht de gemeente Bergen op Zoom hier mee akkoord gaan, dan wordt er niet voldaan aan de afgesproken vijftien Megawatt die de gemeente zou leveren. Over dat probleem hebben de fracties van het CDA al nagedacht. Zij streven naar een samenwerking tussen de gemeente Bergen op Zoom en de gemeente Tholen. Er kunnen plannen gemaakt worden om samen onderzoek te doen naar mogelijkheden waar de nieuwe exemplaren geplaatst kunnen worden. ''Bijvoorbeeld op de Oesterdam. Dan zou je daar een Bergs aandeel in kunnen hebben. Bovendien vangen de molens daar veel wind'', stelt Verbogt.

Plannen
Plannen voor de plaatsing van de nieuwe windmolens zijn er al ruimere tijd. Het Duitse energiebedrijf RWE Innogy wilde de hoeveelheid energie van de acht molens aan de Banddijk opwaarderen. De gemeente Bergen op Zoom heeft hier mee ingestemd en vervolgens gezocht naar een plaats voor de nieuwe exemplaren. Aangezien de windmolens niet te ver in de polder mogen komen te staan, is er zonder overleg met de gemeente Tholen besloten dat de molens recht tegenover Tholen komen te staan.[l]

Auvergnepolder

De Auvergnepolder is een gebied gelegen tussen Tholen en Halsteren. Het strekt zich uit van bedrijventerrein Welgelegen in het noorden tot aan natuurgebied Prinsesseplaat in het zuiden. Dwars door dit gebied stroomt het Schelde-Rijnkanaal.