Op 21 maart mogen we weer naar de stembus
Op 21 maart mogen we weer naar de stembus Foto: Addo Sprangers

Er vechten 253 kandidaten om stem kiezer

BERGEN OP ZOOM - In maart mogen alle inwoners van Bergen op Zoom naar het stemhokje voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de kandidaatstelling hebben alle partijen hun definitieve kieslijst ingediend. In Bergen op Zoom hebben inwoners keuze uit maar liefst 253 kandidaten.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Alle inwoners van Bergen op Zoom die ouder zijn dan 18 jaar mogen op 21 maart naar de stembus. Deze keer niet voor landelijke verkiezingen, maar om de gemeenteraad te kiezen. Hoewel de opkomst van deze verkiezingen traditioneel vele malen lager liggen dan die van de landelijke verkiezingen, zijn ze minstens zo belangrijk. Want het zijn de gemeenteraadsleden die het voor het zeggen hebben in de gemeente. Zij keuren plannen goed of af en de wethouders en burgemeesters moeten altijd verantwoording bij hen afleggen.

Stembureaus

Ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen is er één extra plek bijgekomen om je stem uit te brengen. Het aantal stembureaus is uitgebreid van 33 naar 34. Het extra stemlokaal staat in Halsteren in de brandweerkazerne aan de Nijverheidsweg 4. Als het aan de CDA ligt, komt er nóg een stemlokaal bij. Namelijk in het station van de NS. "Het CDA vindt het erg belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. Een stembureau bij het NS Station heeft met de 2de kamerverkiezingen in veel gemeenten gezorgd voor een hogere opkomst. Dit omdat het makkelijk is dat men voor vertrek of bij aankomst kon gaan stemmen op het station", aldus Anette Stinenbosch. Of het stemlokaal er ook gaat komen, is nog niet zeker. De vraag is nog niet behandeld door het college.

Realisme

Fractievoorzitter van de BSD Louis van der Kallen wil kiezers er wel op wijzen dat realistische doelen moeten worden nagestreefd. In een uitgebreid betoog pleitte Van der Kallen dat er niet alleen door partijen zelf maar ook door kieswijzers vaak stellingen worden genomen over doelen die óf teveel geld kosten voor de gemeente Bergen op Zoom, óf over onderwerpen waar de gemeenteraad geen zeggenschap over heeft. "Dromen over een betere wereld, waarin alles gratis is, kan in de kroeg maar niet als er een gemeente, waterschap, provincie of land bestuurd moet worden", aldus het raadslid. "De kiezer wordt in de kieswijzer grotendeels misleid met stellingen die niet reëel hoeven te zijn. Er mag immers gedroomd en gelogen worden! Wat mij betreft horen de stellingen in een kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen enkel en alleen te gaan over zaken waar een gemeente over gaat. En geen 'dromen' te bevatten maar haalbare en realiseerbare beleidsopties."

Deelnemers

De partijen hebben allemaal een lijst met kandidaten. Zie in dit overzicht hoeveel kandidaten er per partij op de lijst staan

1. GBWP 45
2. Lijst Linssen 31
3. VVD 30
4. D66 31
5. BSD 16
6. CDA 33
7. PvdA 18
8.GroenLinks 21
9. Steunpunt BoZ 12
10. SP 16

Gemeenteraad in vogelvlucht

Per 1 januari 2018 is het aantal gemeenten 380. Drie decennia geleden bestond Nederland nog uit 774 gemeenten. De omvang van een gemeenteraad hangt samen met het aantal inwoners van de gemeente. De grootste gemeenteraden van Nederland (bij gemeenten met meer dan 200.000 inwoners) telt 45 leden, de kleinste 9 leden (bij gemeenten met minder dan 3000 inwoners). Het aantal raadsleden – en dus zetels – is altijd oneven.

(bron: www.kiesraad.nl)[l]