Wouter spendeert veel tijd achter zijn tekentafel FOTO THIJMEN ALLEMAN
Wouter spendeert veel tijd achter zijn tekentafel FOTO THIJMEN ALLEMAN Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Wouter Goudswaard

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Vandaag vertelt cartoonist en striptekenaar Wouter Goudswaard over zijn werk.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Ja, hij is cartoonist én striptekenaar, want die twee dingen zijn niet hetzelfde. "Een enkel plaatje is een cartoon. Zodra je er een paar achter elkaar zit, is het eigenlijk al een strip. Een cartoon is meteen klaar, bij een strip kun je naar een punt of verhaal toewerken."

Stripbeurzen

Op zijn veertiende wist Wouter het al zeker; hij wilde tekenaar worden. "Ik wist op dat moment dat er een opleiding was die ik later wilde volgen. Daarnaast had ik contact met iemand die kleine boekjes met strips uitgaf samen met enthousiaste jongeren. Met haar ging ik ook naar stripbeurzen waar mensen je werk leren kennen. Dat was heel tof." Het idee dat hij als 14-jarige had, heeft hij ook uitgevoerd. Na zijn middelbare schooltijd op 't Rijks, ging hij naar het Sint Lucas in Brussel. Daar leerde hij meer over het 'beeldverhaal'. "Het is niet per se nodig om een opleiding te volgen om tekenaar te worden. Sommige mensen leren het zichzelf of willen pas op latere leeftijd tekenaar worden. Maar je hebt wel veel aan zo'n opleiding. Je bent 4 jaar lang bezig met tekenen, je komt in contact met anderen die dezelfde passie hebben. Daarnaast geven docenten je veel opdrachten die misschien niet bij jouw stijl passen. Daardoor ontdek je meer stijlen en leer je beter wat bij je past."

Tekenaars

Inmiddels noemt Wouter zich echt cartoonist en striptekenaar, al is het moeilijk om een moment te bepalen wanneer hij dat precies werd. "Vroeger dacht ik dat ik tekenaar zou zijn wanneer ik een stripboek uit had gegeven, of wanneer mensen me online konden vinden. Ik denk dat het moment waarop ik mijn bijbaantje opzegde en iedere dag wakker werd om te tekenen, dat ik toen voor mezelf écht tekenaar was. Maar dat is mijn persoonlijke beleving. Ik ken veel tekenaars die geweldige boeken maken, die ook vertaald worden, maar die er niet van kunnen leven. Ook dat zijn échte tekenaars in mijn ogen."

Eigen projecten

Nu kan Wouter leven van wat er uit zijn pen komt. Hij maakt cartoons en strips voor bedrijven en heeft zelf twee stripboeken gemaakt. "Ik heb me onlangs afgevraagd of ik het wel prima vind om opdrachten te blijven doen en mijn eigen projecten dan wat op te schuiven tot ik met pensioen ga. Ik weet het nog niet. Ik vind mijn werk heel tof, maar iets uit mijn pen laten komen dat veel mensen kennen, lijkt mij ook wel heel mooi." [l]

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

Hier in de stad, maar eigenlijk op heel de Brabantse Wal, zit veel historie, er zijn veel legendes. Het is daarmee een vruchtbare bodem voor heel veel mooie verhalen. Daarnaast is Bergen een stad van stoet en spel. We hebben veel creatieve mensen die die verhalen graag vertellen.

Wat zou je willen veranderen?

Bergen op Zoom is nu vaak bekend vanwege de files hier op de snelweg of als die stad langs de weg naar Antwerpen. Het is voor toeristen en voorbijgangers ook moeilijk om onze historie te leren kennen. Ik zou best willen dat wij als stad meer open zouden staan om onze verhalen te vertellen aan anderen.