Echtpaar van Beeck  aan de balie in hun showroom. FOTO JAN DIRK HUIJSER
Echtpaar van Beeck aan de balie in hun showroom. FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto: Jan Dirk Huijser

Tent en Zeilmakerij van Beeck 50 jaar

BERGEN OP ZOOM – In 1968 startte vader van Beeck de ambachtelijke zeilmakerij, 50 jaar later wordt de onderneming aan de Olympialaan 2 te Bergen op Zoom geleid door zijn zoon Isaac en diens echtgenote. Samen met 6 vaste medewerkers wordt gewerkt aan optimale service. Het assortiment is in de loop der tijd flink uitgebreid en inmiddels staat van Beeck bekend als 'het adres voor voortenten, zeil en zonwering', maar er is veel meer!

DOOR JAN DIRK HUIJSER

Caravanvoortenten – luifels – bootzeilen – bootcabrioletkappen – beschermdaken – industriële hoezen – spandoeken – afdekzeilen – aanhangwagenzeilen – steigerzeilen – zonweringen – screens – markiezen – overkappingen – rolluiken – horren & reparaties. Dit brede scala op maat gemaakt al naar gelang de klant en zijn of haar wensen.

Ambachtelijk
Als ambachtelijke onderneming werd vanaf 1968 aanvankelijk begonnen met het vervaardigen en repareren van voortenten en tentdoeken. In een later stadium zijn daar de bijzondere zeilen en nog weer later de zonwering bijgekomen. "Alle producten zijn maatwerk en vaak niet tot een standaardmaat terug te voeren", vertelt Isaac, "we maken alles in onze eigen werkplaats en kennen diverse controle momenten om optimale kwaliteit te kunnen leveren". Een bijzondere plek neemt toch wel het product van het eerste uur, de voortent, in. De keuze van de voortent is onbeperkt, de klant bepaalt zelf de oppervlakte en de indeling alsmede kleur en materiaalgebruik. Van Beeck heeft door de jaren heen een goede reputatie opgebouwd en wordt zelfs tot ver in Europa gevraagd om wintervaste voortenten te plaatsen. "Het gaat dan vaak om mensen die voor de komende 25 jaar een vaste plek, bijvoorbeeld in Oostenrijk, hebben gekozen en hoge eisen stellen aan een permanente voortent", zegt Isaac, "samen met de klant stellen we een voortent samen en vervolgens leveren en plaatsen we de constructie ter plaatse". "Bijna niets is onmogelijk", aldus Isaac.

Diversiteit
Het assortiment aan producten en diensten is omvangrijk en divers. Naast de voortenten zijn er de 'hoofdgroepen' zeilmakerij en projectzonwering. "Deze drie groepen zijn gelijkwaardig binnen de onderneming", stelt Isaac, "alle drie goed voor circa 1/3 van de totale omzet, mooi evenwicht". Ook hier geldt dat de variatie in producten groot is en de toepassingsgebieden divers. "Voor alles wat afgedekt of beschermd moet worden is er een zeil te ontwerpen", verklaart Isaac, "maar inmiddels zijn er al speciale 'grondzeilen' als oefenmat in sportscholen geleverd". Evenzeer is hij blij dat de horeca in Bergen op Zoom zijn deur heeft weten te vinden. Veel bekende horecagelegenheden laten hun zonwering verzorgen door van Beeck. Dat kan variëren van markiezen aan de gevelramen tot overkappingen van grote terrassen. "Veel, heel veel, is mogelijk" stel Isaac van Beeck, "en in principe voor alle denkbare doelgroepen". Hiermee wordt niet alleen gedoeld op zorginstellingen en sportverenigingen maar ook particulieren die bijvoorbeeld iets met hun dakterras willen.
"We hebben wel geleerd creatief te zijn", constateert hij, "in de crisistijd was dat gewoon noodzaak". Belangrijk is het om nauwlettend de ontwikkelingen op de markt te volgen. "Als bedrijf moet je door ontwikkelen en zeker niet wegvallen", is zijn credo. Deze instelling en manier van zaken doen is door de jaren heen toch de juiste gebleken. [l]