Eigenaar Arie Schot. FOTO GEA VRIENS
Eigenaar Arie Schot. FOTO GEA VRIENS Foto: Gea Vriens

Arie Schot viert

jubileum

BERGEN OP ZOOM - Visgilde Oosterschelde is al jaren een begrip in Bergen op Zoom. Voor verse vis moet je in de Lombardenstraat in het centrum zijn of, sinds kort, ook in De Zeeland. Op één december 2017 bestond de viswinkel in de Lombardenstraat twintig jaar en nu viert eigenaar Arie Schot zijn twintigjarig jubileum.

DOOR GEA VRIENS

Visgilde Oosterschelde is sinds jaar en dag gevestigd in het centrum van Bergen op Zoom en wel in de Lombardenstraat nummer twee. In 2002 is het lid geworden van het Visgilde. Deze overkoepelende organisatie, opgericht in 1999, is een franchise formule met inmiddels ruim dertig winkels verspreid over Nederland. De meeste vestigingen vindt je echter in de hoek van Rotterdam tot aan Den Bosch in het zuidwesten van Nederland. Visgilde biedt de winkelier op diverse manieren ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied van promotie, verpakkingen, kleding van het personeel en de uitstraling van de winkel.

Arie Schot

Arie Schot is de eigenaar van zowel Visgilde Oosterschelde als Visgilde De Zeeland. Deze veertigjarige Zeeuw is woonachtig in Tholen. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Dat hij in de vishandel terecht is gekomen is niet zo gek. Arie vertelt:"mijn opa was visser en ging vroeger met de bakfiets langs de deur om vis te verkopen. Later werd de vis vanuit busjes verkocht". De vader van Arie opende toen een viswinkel aan de Eendrachtsweg in Tholen. Van daaruit werd er met verkoopwagens vis verkocht. Ook verzorgden ze het transport van de vis vanaf de schepen naar de visafslagen en groothandels. Later kwam hier ook ander gekoeld transport bij. Toen Arie van een collega het aanbod kreeg om de viswinkel in het centrum van Bergen op Zoom over te nemen heeft hij besloten om dit te doen. Inmiddels bestaat de winkel in Tholen niet meer en is het transport ook afgestoten. Hoewel zijn vader nog steeds vis inkoopt op de visafslag heeft Arie de keus gemaakt om zich volledig op de winkel te richten. En met succes want in mei 2017 is een tweede filiaal geopend in de Zeeland. "Qua locatie een ideaal punt", aldus Arie. "We zijn hier goed bereikbaar met voldoende parkeergelegenheid en andere speciaalzaken zoals een bakker, een slager, een kaas- noten en zuivelwinkel en een slijterij. Onze winkel in de binnenstad is moeilijker bereikbaar en door de leegstand van verschillende panden trekt het toch wat minder klanten".

Assortiment

De twee winkels beschikken natuurlijk over een ruim assortiment verse vis. Daarnaast maken ze ovenschotels, salades en kant-en-klaar maaltijden. Deze worden uiteraard bereid met verse producten. Ook worden er catering schotels gemaakt. Arie:"de mensen kiezen tegenwoordig wat meer voor gemak dus vandaar dat er steeds meer nadruk komt te liggen op de producten die zo in de oven kunnen of alleen even verwarmd moeten worden. We vinden het belangrijk dat we onze klanten verse en goede producten leveren". Er worden regelmatig nieuwe gerechten en producten gepresenteerd die ze door middel van akties onder de aandacht van de klant brengen.

Prijzen

De afgelopen jaren is Visgilde Oosterschelde al diverse keren in de prijzen gevallen. Zowel in 2007 als in 2008 heeft de winkel de AD haringtest gewonnen en in 2017 werd een tweede plaats behaald. "Het is ontzettend leuk om mee te maken als je deze test wint en mooi om te zien wat er allemaal op je afkomt", aldus Arie. In 2011 heeft Visgilde Oosterschelde de tweede prijs gewonnen als visspecialist van het jaar. En drie jaar geleden ook nog een gouden oorkonde bij de verkiezing van visspecialist van het jaar.

Toekomst

Natuurlijk blijft de winkel in de binnenstad ook open. In de toekomst streeft Arie naar het voortzetten van twee mooie zaken en wil hij de klanten blijven verrassen met goede en verse visproducten. Voor de openingstijden kunt u terecht op de onderstaande websites. [l]