Afbeelding
Foto:

Op 24 december branden er kaarsjes op oorlogsbegraafplaatsen

BERGEN OP ZOOM - Het idee leefde al een tijdje bij een aantal mensen. Die hebben nu de handen ineen geslagen en ze gaan er werk van maken. Vanaf dit jaar branden er iedere kerstavond op de Bergse Canadese en Britse oorlogsbegraafplaatsen lichtjes, ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen.

Onlangs kwamen de mensen die elkaar vonden in dit idee bij elkaar om het gezamenlijk vorm te geven. Ze willen bij de graven van de buitenlandse militairen die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog en Slag om de Schelde lichtjes gaan plaatsen op 24 december. De nieuwe organisatie bestaat op dit moment uit Jean-Jacques van Giels, Wim Musters, Hans Mulder, Frank Bogers, Arn van der Vorst, Joris Völker en Gerard Worm. Zij worden ondersteund door de Stichting Bevrijding Brabantse Wal, Rotaryclub Brabantse Wal en Rotaryclub Bergen op Zoom Noord.

Eerbetoon
Het gebeurt op steeds meer plaatsen in Nederland, onder andere in Holten en Berg en Dal. De Bergse initiatiefnemers vonden dat een indrukwekkend eerbetoon en hebben nu de krachten gebundeld. Op maandag 24 december 2018 gaan zij voor het eerst zorgen dat al die graven een lichtje krijgen en daar kunnen ze zeker nog wat hulp bij gebruiken. Wie dit eveneens een goed initiatief vindt en er graag aan meewerkt kan zich melden op de Facebookpagina die vandaag online ging.

Joris Volker & Gerard Worm
Joris Volker en Gerard Worm die beiden ook in het bestuur zitten van dit nieuwe project. Zijn ook de mannen achter de Bourgondische Santarun en volgens de Heren laat dit zien dat er in Bergen op zoom zeer goed samen te werken is met verschillende organisaties. Ook is het mooi om te zien dat dit project ook weer o.a mede gedragen wordt door de Rotaryclubs van Bergen op zoom waar beiden heren lid van zijn. December gaat dit jaar een bijzondere maand worden met al twee prachtige projecten in het vooruit zicht. Het gaat heel bijzonder worden. Zeker met al deze prachtige samen werkingen!
In 2017 vond het al kleinschalig plaats via Jean-Jacques van Gils. Toen branden er een kleine 100 kaarsen. Nu is het de bedoeling dat alles is voor zien kaarsjes. [l]

Afbeelding