Een impressie van de Lepelaar FOTO DE NIJS SOFFERS
Een impressie van de Lepelaar FOTO DE NIJS SOFFERS Foto: De Nijs Soffers

Eindelijk een bestemming voor 'eeuwig' leegstaande monumentale panden

BERGEN OP ZOOM / LEPELSTRAAT - Jong en oud gaan baat hebben bij de nieuwbouw in de twee toonaangevende panden in Borgvliet en Lepelstraat. Daar is wethouder Patrick van der Velden zeker van. De woningen die gerealiseerd worden zijn levensloopbestendig, maar ook goed betaalbaar voor starters. Vooral als ze ook nog gebruik maken van een starterslening.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het leegstaande Hoofdkwartier en de Lepelaar waren al jaren een doorn in het oog voor de gemeente Bergen op Zoom. Maar het was lastig om daar iets aan te doen. "We zochten niet zomaar een koper", legt wethouder Coppens uit. "Het was ook belangrijk dat we het over bepaalde dingen eens zouden worden. Zo mag het uiterlijk van de kenmerkende panden niet teveel worden aangetast. Ze mogen niet zomaar gesloopt worden natuurlijk. En ook de kapel in het Hoofdkwartier moet intact blijven."

'De gebouwen
moeten deels wel
intact blijven'

Met die afspraken kocht De Nijs-Soffer beide panden, die samen voor een slordige acht ton te koop stonden. Vanaf nu is het aan hen om de panden te ontwikkelen, en het contact met de omwonenden en geïnteresseerden te regelen.

Informatieavonden

Er gaan verschillende informatieavonden komen, aldus Luc de Nijs. "We willen omwonenden natuurlijk goed informeren. Maar daarnaast willen we ook meer informatie krijgen over wat geïnteresseerden willen." Zo is er nog niet besloten of de appartementen in de verkoop of in de verhuur gaan. "Het zal afhangen van wat de mensen willen", aldus de Nijs. Maar één ding is wel zeker. Of álle appartementen in een pand worden verhuurd, of ze worden allemaal verkocht. Over de prijzen kan de Nijs nog weinig kwijt. "Het gaat ook om verschillende groottes. Zo komen er in Lepelstraat 3 appartementen van 46 vierkante meter. Dat terwijl er in Borgvliet ook appartementen van ruim tachtig vierkante meter komen. "Het wordt heel divers".

Planning

De verkoop van de panden aan De Nijs-Soffers had wel wat voeten in aarde. De gemeente overlegde maar liefst negen maanden met de bouwgroep voordat er een akkoord kwam. In het tweede of derde kwartaal wil de bouwgroep starten met de ontwikkeling van beide panden. De snelheid zal afhangen van wanneer de vergunningen rond zijn, legt De Nijs uit. Het bouwtraject zal nog eens negen maanden in beslag gaan nemen. Ergens in de tweede helft van 2019 wordt de oplevering van beide projecten verwacht.[l]