Enkele kunstenaars van BKC zijn bezig met het inrichten van de afscheidsexpositie. FOTO ELLES JANSEN
Enkele kunstenaars van BKC zijn bezig met het inrichten van de afscheidsexpositie. FOTO ELLES JANSEN Foto: Elles Jansen

BKC gaat samen met ARSIS in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De hele maand maart kunnen kunstliefhebbers in Sfeerhaven nog éénmaal alle kunstwerken van het Beeldend Kunstenaars Collectief bewonderen tijdens de afscheidsexpositie. De BKC-leden sluiten zich aan bij Stichting Arsis Kunst en Sociëteit West-Brabant.

DOOR ELLES JANSEN

"Onze expositie in Sfeerhaven brengt alle werken samen die wij de afgelopen jaren hebben laten zien", vertellen Trudie Vrolijk en Lia Reijnders. "Het is een afscheid zonder tranen want we hebben een prachtig nieuw begin waar we veel zin in hebben."

Oprichting BKC
In 1996 werd na de Open Atelier Route door een aantal deelnemend beeldend kunstenaars besloten een collectief op te richten. BKC Roosendaal was geboren en heeft met 22 leden meer dan twintig jaar vele kunstactiviteiten gehouden in Roosendaal en omstreken. BKC werd opgericht om onder andere de Open Atelier Route te organiseren en om een informele uitwisseling van ideeën van kunstenaars onderling te creëren. Maar ook om atelierruimte te verwerven en expositiegelegenheden te bevorderen. In de loop der jaren is de groep kleiner geworden en werd het steeds moeilijker om een betaalbare expositieruimte te vinden. "Er was al samenwerking met kunstgroep Arsis uit Bergen op Zoom, onder andere tijdens Heerlijke Kunst ", vertelt Lia. Arsis heeft momenteel 34 leden. Samen met de leden van BKC bestaat de nieuwe Stichting Arsis Kunst en Sociëteit West-Brabant uit 47 leden.

Beeldige historie
BKC kan terugkijken op prachtige jaren; twaalf jaar Open Atelier Route. "In 2004 deden de opticiens mee en hadden we het thema Oog, en in 2005 was de schoenhandel betrokken in het thema Voet. Dat waren mooie tijden", vertelt Lia. In 1999 startte BKC met drukbezochte thema-avonden en er zijn tal van tentoonstellingen geweest, onder andere op de locaties Rabobank, Tongerlohuys, Stadskantoor, en Watermolen. Van 2011 tot 2015 had BKC zelfs een eigen ruimte in de oude bibliotheek. "Helaas hebben we daarna van de gemeente weinig betrokkenheid mogen ondervinden bij onze zoektocht naar betaalbare expositieruimte", verzucht Trudie.

Inspiratie door samenwerking
"Kunstenaar is een eenzaam beroep", aldus Lia. "Daarom is het zo leuk om andere kunstenaars te ontmoeten en ideeën uit te wisselen." Zo is Blanco ontstaan. "Blanco is actie en reactie. Verrassend bloeiend en mooi. Woordspel en vormen, steen papier en stof. Blanco - niet te beschrijven." Blanco is een samenwerkingsvorm waarbij kunstenaars reageren op elkaars werk "Hierdoor ontstaan prachtige dingen", legt Lia uit. In 1998 was de eerste Blanco, en daarna zijn er nog twaalf ontstaan. Steeds met wisselende samenstelling van kunstenaars en thema's.

Geboorte
De samengaan met Arsis wordt dan ook gevierd met een nieuwe Blanco: het thema is Geboortegrond en vindt plaats op donderdagavond 24 mei 2018 in de expositieruimte aan de Kometenlaan 38 te Bergen op Zoom. Op de vraag hoe de Roosendaalse kunstenaars het vinden om naar Bergen op Zoom te vertrekken wordt geantwoord dat kunstenaars vrij van geest zijn en geen grenzen kennen. "We waren gewend aan onze eigen groep en goed op elkaar ingespeeld maar we weten zeker dat we samen met Arsis 'even schudden' en op onze plek vallen", weet Trudie mooi te verwoorden.[l]

Sfeerhaven
De expositie is van BKC is te zien van 3 tot en met 31 maart in Sfeerhaven aan de Westhavendijk 10A te Roosendaal. Elke woensdag tot en met vrijdag van 15.00 uur tot 17.00 uur en elke zaterdag tussen 12.00 uur en 15.00 uur.