De gesloten pinautomaten aan de Grote Markt in Bergen op Zoom
De gesloten pinautomaten aan de Grote Markt in Bergen op Zoom Foto: Hanneke Marcelis

ING sluit pinautomaten aan Grote Markt

BERGEN OP ZOOM - 'Automaat buiten gebruik.' Dat valt er te lezen op de oranje a4'tjes die sinds afgelopen week prijken op de pinautomaten aan de Grote Markt. In eerste instantie dachten veel Bergenaren dat dit tijdelijk zou zijn. Er waren immers wel vaker problemen met de automaten. Maar de ING kwam met slecht nieuws voor Bergen op Zoom. De automaten blijven definitief gesloten. Het gevaar voor een plofkraak is te groot, aldus de bank.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het ziet er een beetje mistroostig uit. De met panelen afgesloten pinautomaten op de hoek van de Grote Markt. Met een simpel A4'tje geeft de bank aan dat de automaten niet meer in gebruik zijn. En dat is niet alleen een troosteloos beeld, het is ook nog eens een groot probleem voor Bergenaren die 'even' geld uit de muur willen halen. Want in de binnenstad, binnen de singels, is er nu maar één automaat over. Namelijk die van de Rabobank in de Sint Josephstraat.

Plofkraak

De ING komt met twee redenen voor de sluiting van de automaten in de Bergse binnenstad. Allereerst moet de veiligheid bewaakt worden. Vanwege de stijging van het aantal plof- en ramkraken gericht op geldautomaten en het teruglopende aantal transacties heeft ING besloten om in 2017 en begin 2018 in totaal 170 pinautomaten te sluiten. Waaronder dus in Bergen op Zoom, waar er appartementen boven de automaten zitten. "We doen een uitgebreide risicoanalyse naast de vele maatregelen die we treffen. Dit is een weloverwogen besluit waarbij de veiligheid van de boven- en omwonenden voorop moet staan", laat een woordvoerder weten. Bovendien is er nog een reden: de teruglopende transacties. Volgens de woordvoerder van de bank maakten steeds minder mensen gebruik van de automaten. Genoeg reden om ze te sluiten dus.

Evenementen

De sluiting van de automaten is een bittere pil voor de ondernemers in de binnenstad, maar ook voor de organisaties van diverse grote evenementen. Daarover maakt ook de PvdA zich zorgen.

'Verdwijnen automaten
gaat ten koste
van de binnenstad'

"Het aantal geldautomaten in en rondom het centrum van Bergen op Zoom is op één hand te tellen. Hoewel veel betalingen via de bankpas worden geregeld, zijn er nog steeds veel contante betalingen. Denk bijvoorbeeld aan bestedingen in de horeca of op de donderdagse weekmarkt", aldus raadslid Han Verbeem. "Ook tijdens evenementen als JazzBoZ en Krabbenfoor wordt er een groot beroep gedaan door het binnenstadspubliek op de automaten." De partij vreest dat het verdwijnen van de pinautomaten ten koste gaat van de binnenstad. Daarom moet het college in overleg gaan met de ING en met andere banken om elders in de binnenstad nieuwe automaten te realiseren, aldus Verbeem.

Nieuwe automaten

De ING staat niet negatief tegenover het openen van nieuwe pinautomaten in de binnenstad. Volgens de woordvoerder van de bank wordt er gekeken naar mogelijke andere locaties voor een geldautomaat in Bergen op Zoom. "Tot op heden is dat nog niet gelukt. Ondernemers die geïnteresseerd zijn om een deel van hun pand vrij te maken voor een geldautomaat kunnen zich bij ING melden. We kunnen altijd kijken of hun locatie geschikt is voor een geldautomaat." Ook de PvdA ziet wel heil in een oplossing waarbij er meer 'in store' automaten worden geplaatst.

In store

In Store automaten zijn vaak in supermarkten te vinden. Het grote voordeel van 'in store' pinautomaten is dat het risico op een plofkraak verdwijnt. Wanneer de ondernemer zijn deuren sluit, kan de automaat niet meer gemakkelijk van buitenaf gekraakt worden, zoals bij een automaat in de gevel wel mogelijk is.[l]