Het was te koud om het plantje de grond in te krijgen FOTO HANNEKE MARCELIS
Het was te koud om het plantje de grond in te krijgen FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Geveltuintjes sieren de binnenstad

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gaat ondernemers in de binnenstad motiveren om geveltuintjes aan te leggen. Met de komst van deze minuscule tuintjes naar de stad, kan veel bereikt worden volgens wethouder Patrick van der Velde. Zo krijgt regenwater meer kans om weg te stromen in de stenen stad, en fleurt het straatbeeld op.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Om het initiatief officieel te starten, vond er afgelopen week een persmomentje plaats. En wat was een leukere starthandeling dan het beplanten van het eerste geveltuintje? Daarvoor werden in de Zuivelstraat een paar stenen weggehaald, waar het eerste tuintje kon verschijnen. Maar de kou gooide roet in het eten. Lachend probeerde wethouder Van der Velde ondanks de bevroren grond een kuiltje te graven, maar uiteindelijk kon hij niet anders dan het plantje maar met pot en al neerzetten. "We hadden deze extreme kou niet helemaal verwacht, toen we deze starthandeling bedachten", aldus de vrolijke wethouder.

Geveltuin

Het idee sluit aan bij een landelijke actie: Operatie Steenbreek. Omdat veel steden versteenden is er sprake van zogeheten hittestress. Daardoor loopt regenwater niet overal meer even goed en snel weg. Dat geldt ook voor de Bergse binnenstad. Met wat meer groen worden die problemen al snel minder en het oogt ook nog eens heel erg leuk. Bergen op Zoom wordt dus eveneens opgefleurd. Het Binnenstadslab en ondernemersvereniging Sterck gaan bedrijven in het centrum faciliteren bij het aanleggen van een geveltuintje.

Het was te koud om het plantje de grond in te krijgen FOTO HANNEKE MARCELIS