Geller - Smyslov
Geller - Smyslov

Roosendaalse teams te sterk voor BSV

BERGEN OP ZOOM - Afgelopen vrijdag verloren beide BSV-teams van teams van De Pion uit Roosendaal. In het Open Bergs kampioenschap vergrootte René Punt zijn voorsprong in de A-finale en bleef de stand in de B-finale ongewijzigd.

BSV A verloor, ondanks een sterke opstelling, met 3-1 van De Pion B. In de laatste ronde kan De Pion B kampioen worden in klasse 1A van de NBSB. Onverwachts verloren Erwin Kalle en Freek Schouten van hun Roosendaalse tegenstrevers. Bas van de Putte en Oliver de Hert konden de schade niet meer goedmaken. Beide spelers speelden remise. BSV A is nu uitgespeeld en moet nu afwachten wat De Baronie A doet tegen ’t Paardje uit Made. Als Baronie A een of twee punten pakt, dan degradeert BSV A en dat is een hard gelach voor het team dat de andere jaren mee deed om het kampioenschap.

BSV B verloor ook met 3-1 tegen De Pion C. Laurens Quinten redde de eer door te winnen, maar zijn teamgenoten Henk van Houten, Kees de Looff en Wesley Hopman verloren. Door dit resultaat is BSV B definitief tweede geworden in klasse 2A. De tegenstanders, De Pion C, promoveren.

In de A-finale van het Open Bergs kampioenschap won René Punt met wit tegen Henry Groenveld en Martin de Smit, ook met wit, won van Piet Bruijs. Robert Kunst en Ton van Vliet remiseerden. Daardoor is René Punt verder uitgelopen op de concurrentie, maar door het ongelijke aantal gespeelde partijen is het geheel nog onduidelijk. René heeft nu 3½ punt uit 4 partijen. Oliver de Hert is tweede met 2 uit 2.

In de B-finale veranderde in de stand niets. Jan Haverhoek en Kees de Looff leiden met 3 uit 4 gevolgd door Henk van Houten met 3 uit 5.

Vorige week vroegen wij hoe wit uit de problemen kwam in de volgende stelling: Wit: Ke1, Dd1, Ta1, Th1, Ld3, Lg5, pi: a2, b2, c3, d4, e3, f2, g2, h2; Zwart: Ke8, Dd8, Ta8, Th8, Lf3, Lf8, Pc6, pi: a7, b7, c7, d5, e6, f7, h7. Wit speelde 1.Lxd8 Lxd1 2.Lf6! Tg8 3.Txd1 Txg2 4.Lxh7.

Het nieuwe probleem komt uit de partij tussen de topgrootmeesters van weleer Geller – Smyslov, zie het diagram. Wat speelt wit na 1…Dxf4? [l]