Het is onduidelijk wanneer kinderen weer in De Schelp terecht kunnen
Het is onduidelijk wanneer kinderen weer in De Schelp terecht kunnen Foto:

Sluiting de Schelp: hoe nu verder?

BERGEN OP ZOOM - De acute sluiting van zwembad de Schelp leverde het zwembad, de gemeente en haar gebruikers veel problemen op. Vanwege roest op de bouten in de constructie van het bad kon de veiligheid niet meer worden gegarandeerd. De eerste dagen stonden in het teken van spoedoplossingen. Inmiddels is er al een week een speciale servicedesk in de lucht waar alle gebruikers van het bad terecht kunnen met hun vragen. En dat zijn er nogal wat.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het waren vooral veel vraagtekens die de persconferentie overheersten waarin de gemeente en de directie van De Schelp bekend maakten dat het bad haar deuren sloot. Inmiddels zijn de eerste tijdelijke oplossingen uitgedacht en de servicedesk is in de lucht.

De Melanen

Om alle gebruikers van De Schelp tegemoet te komen gaat het buitenbad De Melanen vervroegd open. De streefdatum van de opening is 3 april. Er wordt dan ook met man en macht gewerkt om het bad op tijd gereed te hebben. Afgelopen week kwam onder andere de brandweer Halsteren helpen om de baden mee te vullen. Het water wordt voor de vroege opening verwarmd tot 25 graden. Abonnementhouders hoeven niet bang te zijn dat door de verlengde openstelling, de abonnementen ook duurder worden. De gehele eerste week na de openingsdag worden de voorverkooptarieven gehanteerd.

Zwemlessen

Om de kinderen wiens zwemlessen zijn stilgelegd vanwege de sluiting van de Schelp tegemoet te komen worden er gratis zwemlessen aangeboden bij De Melanen. Dat initiatief kan op veel animo rekenen, dus ouders van kinderen wiens kind nog niet is opgegeven wordt geadviseerd snel een plek te reserveren via info@deschelpendemelanen.nl. Voor de buitenlessen wordt een speciaal programma gemaakt. De lessen duren dertig minuten en de kinderen zullen veel bewegen en weinig stilstaan. Ook krijgt ieder kind een gekleurde badmuts. Zo wordt voorkomen dat de kinderen het te koud krijgen. Maar liefst 70 procent van de lichaamswarmte verlaat het lichaam namelijk via het hoofd. Bovendien worden er extra kleedruimtes geplaatst.

Wie geen voorkeur heeft voor zwemlessen in de buitenlucht, wordt verwezen naar het Roosendaalse De Stok en het Halsterse de Agger. Bij beide binnenbaden kunnen kinderen tijdelijk in de lessencyclus worden opgenomen. Deze zwemlessen zijn echter niet gratis te volgen. Ook gebruikers van De Schelp die naar het bad gingen voor ouder- en kindzwemmen worden doorverwezen naar de Agger en de Stok.

Heropening

Wanneer de Schelp kan heropenen, blijft vooralsnog onduidelijk. Maar het lijkt wel zeker dat de heropening nog minimaal enkele maanden op zich laat wachten. Uit monsters is gebleken dat er op meerdere schroeven en bouten waarmee de constructie van het bad aan de fundering zit vast gemaakt roest zit. Daarom moeten al die onderdelen vervangen worden. Dat zijn er niet alleen enorm veel, ze zitten ook op locaties die lastig te bereiken zijn. Het wordt dus nog een hele klus voordat de veiligheid van zwembad De Schelp kan worden gegarandeerd en de deuren weer open kunnen.[l]

Contact

De servicedesk is sinds 14 maart voor twee weken zowel fysiek als telefonisch en per mail te bereiken. De servicedesk zit op de eerste etage van sporthal de Boulevard en is geopend op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur, en op woensdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Bellen kan naar 06 818 709 93. De medewerkers vragen mensen hun vragen zoveel mogelijk per mail te stellen, om iedereen zo snel mogelijk van het juiste antwoord te kunnen voorzien. Het mailadres is info@deschelpendemelanen.nl