Rob van den Aarsen. FOTO THIJMEN ALLEMAN
Rob van den Aarsen. FOTO THIJMEN ALLEMAN Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Rob van den Aarsen

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

In het dagelijks leven is Rob van den Aarsen directeur van Meeus Transport. Daar kwam hij terecht via een lange route langs een attractiepark in Nederland en een in Zuid-Frankrijk. "Tijdens het conservatorium werkte ik ook bij Ponypark Slagharen. Ik dacht mee over ontwerpen van decors bijvoorbeeld. Ik raakte bevriend met de eigenaars. Die familie bood mij later een kans om in Frankrijk te werken en mee te denken over de thematiek voor een attractiepark daar.
Ik dacht: 'Deze kans krijg ik nooit meer.' Dat heb ik gedaan. Bij terugkomst in Nederland zocht ik werk en bij Meeus zochten ze iemand die Frans sprak. Zo kwam ik daar aan werk."

Musicus
Werken bij een groot transportbedrijf is heel anders dan waar hij voor opgeleid is; musicus. In Bergen is Rob misschien ook wel minsten zo bekend vanwege zijn hobby's: dirigent van het C.Q koor, voorzitter van de Bergse Operette Vereniging en voorzitter van commissie protocol van de Stichting Vastenavend. "Iedere week ben ik toch wel een paar uur bezig met mijn hobby's. Wat meer als de grote doelen van die clubs dichterbij komen. Dat is juist het leuke, die uitdagingen en projecten iedere keer."
Die hobby's, en vooral de muziek, zijn heel belangrijk in het leven van Rob. Ze zorgen voor balans. "Mijn wekkerradio staat altijd op Radio 4. Dan luister ik naar een stuk en probeer ik te luisteren van welke componist het is, welk werk, maar ook welk orkest dat het gespeeld heeft. Dat houdt me scherp."

Uitdaging
Voor Rob is alles wat hij doet een uitdaging, althans zo lijkt het. Hij werk bij alle clubs dan ook van doel naar doel. "Je bent altijd bezig met verschillende projecten. Bij de Stichting zijn we bezig met een motto, een nieuw liedje, de Kindervastenavend en steeds streep je daar iets van af. Ook bij de BOV werk je stapsgewijs naar een voorstelling toe. Het werk als dirigent gaat wel continu door, maar ook daar heb je projecten. 15 april hebben we een gratis concert in de Blokstallen met Cantzoni uit Zevenbergschen Hoek. Daar werk je naartoe." Toch hebben al zijn hobby's één ding gemeen. "Een koor moet je zuiver krijgen, maar dat is bij een vereniging ook. Je werkt met mensen en die moet je verbinden met elkaar, motiveren. Het geeft een kick als dat ook lukt."

BOV
De Vastenavend is achter de rug, de eerste voorstellingen van de BOV zijn geweest, dus de projecten zijn dan even op voor Rob. "Dat is ook goed. Ik vind stilzitten wel moeilijk, maar je hebt rust nodig om inspiratie op te doen."

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"De restauratie van vestingwerken vind ik heel mooi, zoals bij 't Ravelijn of op Fort de Roovere. Daardoor zie je weer dat Bergen een vestingstad is, want dat zie je verder nergens aan. Dat is heel anders in Willemsstad en Hulst bijvoorbeeld."

Wat zou je willen veranderen?

"Ik heb me enorm gestoord aan alle troep op straat met de Vastenavend. 'Ik heb mijn bier op, gooi het maar op straat'. Ik erger me aan die mentaliteit. Hetzelfde geldt voor vandalen. Iets zomaar vervuilen of slopen, dat is onbegrijpelijk." [l]