Helft van de Bergenaren maakte gang naar de stembus

BERGEN OP ZOOM - De GBWP is als grote winnaar uit de bus gekomen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De partij haalde twee zetels meer dan in 2014 en kwam daarmee uit op tien zetels. Het nieuwe Steunpunt Bergen op Zoom en de SP haalden ieder één zetel.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De GBWP was al de grootste partij van Bergen op Zoom, maar heeft het gat met de nummer twee deze verkiezingen nog groter gemaakt. De VVD bleef stabiel staan op vijf zetels en Lijst Linssen moest er één inleveren waardoor de partij nu vier zetels heeft. De grootste verliezer was de BSD. De Sociaal-Democraten gingen van vier naar twee zetels. Ook D66 en de PvdA moesten een zetel inleveren.

De definitieve uitslag van de verkiezingen liet echter wel lang op zich wachten. Door misstanden bij de stembureaus moesten alle stemmen herteld worden. Dat besloot burgemeester Petter vrijdagmiddag.

Opkomst

Er kwamen deze verkiezingen 26.532 Bergenaren naar de stembus van de in totaal 53.499 stemgerechtigden. Daarmee was de opkomst net geen 50 procent. Naast de gemeenteraadsverkiezingen konden alle Nederlanders 21 maart ook stemmen voor het raadgevend referendum over de sleepwet. In Bergen op Zoom stemde een meerderheid voor de vernieuwde wet inlichtingen en veiligheidsdiensten. Landelijk won de tegenstem echter nipt.

Lees verderop in de Bode meer.[l]