In het Zwijnshoofd gaf het bestuur toelichting op de activiteiten
In het Zwijnshoofd gaf het bestuur toelichting op de activiteiten Foto: Hanneke Marcelis

Veteranen halen Landmachtdag naar de stad

BERGEN OP ZOOM - Het Veteranen Ontmoetingscentrum van Bergen op Zoom pakt groots uit voor haar 10-jarig jubileum. In samenwerking met de koninklijke landmacht halen de veteranen zaterdag 26 mei de Landmachtdag naar Bergen op Zoom. Het bestuur verwacht minimaal 10.000 bezoekers te trekken met het populaire evenement.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het is tien jaar geleden dat het Veteranen Ontmoetingscentrum Bergen op Zoom (SVOC) werd opgericht. Dat heugelijke jubileum wil het bestuur van de stichting niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom presenteerden zij afgelopen week met trots twee grootste evenementen: Het Tour of Duty Concert en de Landmachtdag. "Met deze evenementen willen we juist níet terugblikken", legt Kees de Jong uit. "Dat doen we al genoeg. Tijdens dit jubileum willen we gaan verbreden en iets doen waarmee we de bevolking en de jeugd bereiken." Daarmee hopen ze een belangrijke boodschap over te brengen, namelijk 'Vrede is een groot goed, en vrijheid is een werkwoord.'

Landmachtdag

In samenwerking met de Koninklijke Landmacht haalt het bestuur op 26 mei de Landmachtdag naar Bergen op Zoom. Die dagen zijn al jaren mateloos populair. In Den Haag trekt de Landmachtdag op het Malieveld vaak zo'n 100.000 bezoekers. En ook de regionale varianten trekken vaak veel bezoekers. "We verwachten zo'n 10.000 tot 15.000 bezoekers te verwelkomen in onze stad tijdens de Landmachtdag", vertelt De Jong trots. Die kunnen zich vermaken met tal van activiteiten op de Grote Markt en stadspark Kijk in de Pot. Op de Grote Markt worden militaire voertuigen tentoongesteld waarbij er ook een ritje kan worden gemaakt. Ook krijgen dappere bezoekers de unieke kans om te tokkelen vanaf de Peperbus. Op Kijk in de Pot laten militairen en veteranen voorbeelden zien van verdedigingen en aanvallen en kunnen wapens worden bezichtigd. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Zij kunnen zich laten schminken, mogen militaire uniformen passen en kunnen deelnemen aan een uitdagende hindernisbaan. "Het is bijna niet op te sommen", lacht De Jong. "Het belooft echt een fantastische dag te worden, waarbij ook veel veteranen uit de omgeving uiteraard present zullen zijn."

Tour of Duty

De Landmachtdag is niet het enige evenement dat in het kader van het jubileum wordt organiseert. Op zaterdag 7 april vindt in Theater De Maagd het concert Tour of Duty plaats van Fanfare Bereden Wapens, met solisten Dennis Kroon uit Utrecht en Ingrid van den Nieuwenhuizen. Kroon was als militair actief in Afghanistan en werd landelijk bekend door zijn deelname aan The Voice of Holland. Het bestuur belooft dat het een swingende avond wordt. Kaarten zijn te koop via www.demaagd.nl en kosten 10,75 euro per stuk. Daarvoor krijgt iedere bezoeker naast een fantastische avond met onder andere nummers als 'Paint it Black', en 'We gotta get out of this place' ook een witte anjer die staat voor de waardering voor de veteraan.[l]

Veteranen

Iemand is een veteraan wanneer hij óf minimaal dertig dagen op missie is geweest in een oorlogsgebied, óf minimaal drie maanden op humanitaire missie is geweest. Wanneer je eenmaal een veteraan bent, blijf je dit altijd. Op het moment zitten er 1300 Nederlanders op missie in 27 gebieden. Zij zitten onder andere in Afghanistan, Mali, Litouwen en Irak. Er zijn zo'n vierhonderd veteranen in de gemeente Bergen op Zoom.

Gerben van Es

Eén van de jongste leden van het Veteranen Ontmoetingscentrum is Gerben van Es. Hij ging al op negen missies. eerst in de infanterie, en later als fotograaf. "Als veteraan heb je veel aan het ontmoetingscentrum, omdat het moeilijk is om te praten over wat je meemaakt. Je ziet dat veteranen onderling dat makkelijker kunnen. Het centrum is dus absoluut niet enkel iets voor ouderen. Dat wil ik graag uitdragen."

De Landmachtdag in Breda FOTO PERRY ROOVERS