Stockfoto
Stockfoto Foto: Pixabay

City Service Punt komt naar de Fortuinstraat

BERGEN OP ZOOM - Op een steenworp afstand van de Grote Markt wordt een gloednieuwe multifunctionele fietsenstalling gerealiseerd. In het City Service Punt komen naast stallingen voor zo'n 250 fietsen ook een openbaar toilet, een pakketdienst, fietsreparatie en kinderwagenverhuur. Maar voor het zover is, moeten de grootse plannen wel eerst goed gekeurd worden door de gemeenteraad.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het was het punt uit het coalitieakkoord wat de partijen nog niet ingewilligd hadden: de realisatie van een goede voorziening voor bewaakt fietsparkeren. Wethouder Yvonne Kammeijer en Patrick van der Velden, die beide de portefeuille verkeer hebben gedragen, zijn dan ook blij dat ze de plannen nog op de valreep kunnen voorleggen aan de gemeenteraad. "Het heeft lang geduurd", geeft wethouder Kammeijer toe. "Maar dat komt doordat het cruciaal was dat er een goede locatie werd gevonden en dat het plan breed gedragen wordt door inwoners en ondernemers." Zo werd één van de eerste ideeën, een nieuwe stalling op de Vlaszak, afgewezen omdat die locatie te ver van de binnenstad af ligt. "Fietsers willen dicht bij hun bestemming parkeren. Als de stalling te ver weg ligt, komt er niemand." Met het leegstaande pand van Koster-Dey aan de Fortuinstraat heeft het college haar gewenste locatie eindelijk gevonden.

St. Annastraat

Wie momenteel zijn fiets bewaakt wil neerzetten in Bergen op Zoom kan in de St. Annastraat terecht. Maar die locatie kent één groot probleem: hij gaat om 19.00 uur dicht. "Aan die afspraken over de openingstijden is niets te veranderen helaas. Maar daardoor kunnen bezoekers die 's avonds in de stad blijven er niet terecht. En dat zijn er nogal wat", legt wethouder Kammeijer uit. De nieuwe stalling krijgt dan ook veel ruimere openingstijden. Zo gaat de stalling op donderdag tot 23.00 uur open, en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 3.30 uur. Op die manier kunnen jongeren die 's nachts de stad in gaan er ook terecht. Bovendien wordt de nieuwe stalling ruim twee keer zo groot als de huidige in de St. Annastraat, die wanneer het Service Punt gereed is zijn deuren zal sluiten.

Service Punt

Het City Serice Punt moet veel meer worden dank enkel een stalling. Zo wil het college graag dat er kinderwagens te huur zijn, dat er een openbaar toilet komt met een verschoonpunt en dat er fietsen gerepareerd kunnen worden. Ook wil het college graag een kinderfiets-o-theek in het pand waar ouders voor een klein bedrag voor langere tijd een kinderfiets kunnen huren. Die is dan weer in te leveren wanneer hun kind een fiets van een maatje groter nodig heeft. De stalling komt in handen van het parkeerbeheer en wordt waarschijnlijk bemand met mensen van Stichting Samenwerken of de WVS. "Ook daarvan zie je in andere plaatsen zoals Breda dat het goed werkt. Die mensen hebben een afstand tot de arbeidsmarkt, maar kunnen prima toezicht houden", aldus wethouder Kammeijer. Net als vele andere fietsenstallingen in het land wordt ook die in de Fortuinstraat gratis. "Wanneer er een bijdrage wordt gevraagd, zie je dat de bereidheid van mensen om hun fiets in de stalling te zetten enorm daalt. Daarom hoef je pas te betalen voor de stalling van je fiets wanneer hij er langer dan drie dagen staat."

De grootse plannen van de gemeente sluiten aan bij de resultaten van een klankbord wat ruim drie jaar geleden al werd gehouden. Daaruit bleek dat er veel behoefte is aan een bewaakte fietsenstalling in de stad. "Bovendien komt een derde van de bezoekers van de binnenstad met de fiets", aldus wethouder Kammeijer. "Het is belangrijk dat zij gemakkelijk hun fiets kwijt kunnen." Het voorstel is ingediend bij de gemeenteraad. Die beslissen volgende maand over de plannen. Hoewel het contract met de verhuurder van het pand al ondertekend is, gaat de ontwikkeling van het City Service Punt pas door wanneer de raad akkoord is.[l]