Burgemeester doet aangifte tegen stembureau 't Weike

BERGEN OP ZOOM - Burgemeester Petter doet aangifte naar aanleiding van de misstanden bij het stembureau 't Weike. Tijdens de hertelling van de stemmen werd duidelijk dat de uitslag daar opzettelijk verkeerd werd doorgegeven.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Burgemeester Petter gaf afgelopen week de opdracht om alle stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen te laten hertellen. Hij kwam tot die beslissing nadat Ton Linssen en Joey van Aken misstanden bij de stembureaus aankaartten. Zo was er bij stembureau Stuyvenburgh geen één stem op Maikel de Bekker uitgebracht, terwijl hij daar zelf op zichzelf had gestemd. De hertelling had grote gevolgen voor de uitslag. GBWP verloor één van haar tien zetels, terwijl het CDA er een vierde zetel bij kreeg. Daarmee haalde Reinoud Krijnen onverwacht toch nog een plek in de raad binnen.

Mensenwerk

Uit de hertelling van de stemmen bleek dat op veel stembureaus kleine fouten zijn gemaakt. Toch sprak burgemeester Petter uitgebreid zijn lof uit voor de vrijwilligers op de bureaus. "Handmatig tellen is mensenwerk. Het is veel werk aan het einde van een lange stembureaudag met veel en grote, gecompliceerde formulieren en bovendien is er tijdsdruk omdat er op de uitslag wordt gewacht. Ik verwacht dat als je in het hele land hertellingen zou doen, dat er overal dit soort conclusies te trekken zijn. Niet voor niets pleit ik voor invoering van stemcomputers."

Bij stembureau 't Weike deed zich echter een andere situatie voor. Daar werd de uitslag 'opzettelijk verkeerd administratief verwerkt' toen er twee stemmen door de vrijwilligers werden toegevoegd aan de uitslag. Daarop besloot de burgemeester na lang twijfelen aangifte te doen van valsheid in geschrifte. Dit 'in belang van de democratie en de integriteit van het openbaar bestuur'. Burgemeester Petter voegde daar wel aan toe dat hij niet van mening is dat de vrijwilligers de verkiezingen hebben willen beïnvloeden.[l]