Hans en Paula Groenendaal hebben zich 50 jaar geleden gevestigd in Bergen op Zoom.
Hans en Paula Groenendaal hebben zich 50 jaar geleden gevestigd in Bergen op Zoom. Foto:

Slapen op maat door persoonlijk advies

BERGEN OP ZOOM - Wanneer op het einde van een feestje mensen tegen elkaar zeggen: "Ik ga weer lekker mijn Groenendaler opzoeken", dan mag je wel stellen dat je een begrip bent in de regio. Slaapspecialisten Hans en Paula Groenendaal zijn er trots op. 50 jaar geleden streken ze neer in het hart van Bergen op Zoom en openden De Beddenwinkel, later Groenendaal Beddenspeciaalzaak in de Potterstraat.

Voorbijgangers blikken naar binnen om te zien of het echtpaar er bezig is, dan wordt er vriendelijk gegroet en gezwaaid. "We kwamen uit een ander stadshart, Breda, maar al lange tijd gelden de dichtregels van Bert Bevers ook voor ons: "Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.", blikt Hans terug. Hun winkel is geen showroom van slaapkamermeubelen, maar een knusse en gastvrije winkel. "Betaald parkeren dat de gemeente Bergen op Zoom invoerde is een goede zaak. Het zou gastvrij en vriendelijk zijn als de eerste twee uren gratis zouden zijn. We zorgen er altijd voor dat onze klanten uitrijkaarten voor de parkeergarage meekrijgen."

Slapen en relaxen op maat

Hans en Paula zorgen voor een persoonlijk slaapadvies dat slapen en relaxen op maat mogelijk maakt. "We hebben heel bewust gekozen om ons daarin te specialiseren. In 50 jaar is er heel wat veranderd. Toen we begonnen waren er geen gespecialiseerde winkels. We waren de eerste beddenwinkel in Bergen op Zoom, maar we moeten ons nu op een andere manier onderscheiden", vertelt het echtpaar. "We kozen ervoor om vast te houden aan onze roots: het geven van een goed en deskundig advies. Het gaat ons om tevreden klanten, we willen liever een ding heel erg goed en blijven ons specialiseren in lichaamsondersteuning. Je kunt bij ons natuurlijk ook wel een bed, nachtkastjes en slaapkamerkasten kopen maar daar licht al lang niet meer onze focus."

Wensen en eisen

De functie van de slaapkamer is in de loop der tijd veranderd. Het is meer een leefruimte waarbij de inrichting belangrijk is maar nog meer het bed zelf. "Mensen kruipen vaak wat eerder in bed om te relaxen en er bijvoorbeeld een filmpje te kijken of een boek te lezen", vertelt Hans. "Ieder mens heeft bij het liggen zijn of haar persoonlijke wensen en eisen. Op het gebied van de rug, schouders of nek, maar ook lengte van het bed is belangrijk en wat te denken van allergieën. Wij zorgen voor een matras, kussens en dekbed op maat. Daarvoor werken we al jaren samen met gerenommeerde merken."

Gezamenlijke hobby

Al 50 jaar is en blijft het werk ook de gezamenlijke hobby van Hans en Paula. Ze bezoeken beurzen en gaan regelmatig bij hun leveranciers langs. Terugblikkend op 50 jaar ondernemen in bedden is er heel wat veranderd. "In 1968 sliepen veel mensen nog onder dekens en op schudbedden van kapok of stro. De maatvoering was ook heel anders. 50 jaar geleden was 1.40 bij 2 meter een groot bed, tegenwoordig is een bed van 2m bij 2.20m heel gewoon."

Acties

Het 50 jarig bestaan wordt gevierd met een aantal leuke acties die ze in de Bode aankondigen.

U bent er welkom van woensdag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.30 uur en op afspraak. [l]