Medewerkers van Stadlander leggen uit hoe aantrekkelijk het nieuwe wonen in Gageldonk-West is
Medewerkers van Stadlander leggen uit hoe aantrekkelijk het nieuwe wonen in Gageldonk-West is Foto: Claudia Koole

Nul op de meter woningen in trek

BERGEN OP ZOOM - Tijdens de Open Huizen Route van Stadlander en Lithos Bouw & Ontwikkeling aan de Ericalaan en Vijverberg-Zuid in Bergen op Zoom was het gezellig druk. Bezoekers werden verwelkomd met hapjes van mensen uit de wijk Gageldonk-West. Deze wijk krijgt tientallen woningen voor de sociale en vrije huursector en een aantal apartementblokken. Geïnteresseerden mochten alvast virtueel binnenkijken.

DOOR CLAUDIA KOOLE

"Voor sociale huur is de primaire doelgroep mensen met lagere inkomens. De grenzen voor de huur en voor het inkomen zijn vastgesteld door de overheid", laat medewerker communicatie Stadlander Ria van Meir weten. "Heeft men een inkomen onder 36.000 euro, dan is de huur niet hoger dan 711 euro." Binnen de vrije sector is dit een ander verhaal. "Mensen met een middeninkomen mogen niet in een goedkope huurwoning."

Duurzaamheid

De wijk Gageldonk-West gaat flink op de schop in positieve zin. 41 eensgezinswoningen naar het bouwconcept MorgenWonen worden woningen voor de sociale en vrije huursector. In de Gentiaanstraat realiseert Lithos 18 koopwoningen en in de Ericalaan komen drie apartementblokken met 55 woningen voor huur en koop. Dat er divers wordt gebouwd, is een bewuste keuze. Van Meir: "Stadlander heeft er 1200 woningen. Binnen 10 tot 15 jaar worden er 600 woningen gesloopt. Er komen 400 sociale woningen terug en 200 in de vrije sector." Duurzaamheid is een onmisbaar begrip hierbij, al worden de woningen in rap tempo gebouwd.

Luchtwarmtepompen

Medewerker communicatie Stadlander Sylvia Videler: "In de fabriek worden de woningen met prefab in productie gebouwd." Tijdens een presentatie is te zien dat vloer- en muurcomponenten met een toilet als een soort Legoblok in elkaar wordt gezet. Zo zal er in de Acacialaan een hele snelle oplevering zijn eind 2018. Radiatoren en gasketels zijn verleden tijd. Videler: "Luchtwarmtepompen gaan erin, net als vloerverwarming. Dat is een ander soort verwarming. Op termijn is het goedkoper wonen voor mensen." Op termijn, want de aanschaf van een koopwoning blijft nog een hele kluif. Toch zijn de woningen erop voorzien om te kunnen wonen met 'nul op de meter' zoals dat wordt genoemd.

Helikopterview

Bij een nul op de meter woning gaat het erom dat de woning zelf evenveel opwekt in energie als het jaarverbruik van de bewoners. Ria van Meir: "Dat heeft onder meer te maken met isolatie, vloerverwarming en zonnepanelen. " Mensen die kwamen kijken in de speciaal opgezette tent aan de Vijverberg konden modelwoningen bezoeken of met een virtual reality bril de huizen bezoeken. Tussen de bouwsteigers kon men tevens een lift krijgen in een bak van een hoogwerker om zo een helikopterview te krijgen over Gageldonk-West. Dan werd duidelijk dat het beeldschone groen van de Vijverberg wordt afgewisseld met een ander groen als duurzame woningbouw.

Energielasten

Uit de opkomst bij de Open Huizen Route van Stadlander en Lithos Bouw & Ontwikkeling blijkt dat de nul op de meter woningen in trek zijn. De nieuwbouwwoningen met lage energielasten brengen tegelijkertijd vernieuwing aan in Gagaldonk-West. "Het is een eerste naoorlogse wijk in Bergen op Zoom waar industrieën zijn gegroeid", vertelt Ria van Meir. "Het liep achteruit. Maar nu wordt het een nieuwe wijk met diversiteit, met de Vijverberg als groene long. Je ziet dat het in Gageldonk beter gaat. Het gaat erop vooruit." Huidige bewoners lieten op hun manier een hartelijk welkom blijken. Verschillende lekkernijen waren gemaakt als lokale hapjes. Ondertussen vermaakten kinderen zich op een groot springkussen. Gageldonk-West krijgt een nieuw fris gezicht met een tweede leven in combinatie met goedkoop wonen gelet op de energielasten. [l]