Taalvrijwilligers gezocht

BERGEN OP ZOOM - Vrijdag 20 april is er van 16.00-18.00 uur een voorlichtingsbijeenkomst voor taalvrijwilligers in Bibliotheek Bergen op Zoom, Kortemeestraat 17.

Goede beheersing van taal is voor iedereen belangrijk. Daarom zijn er op veel plekken organisaties die anderstalige en Nederlandstalige volwassenen helpen om beter te lezen en schrijven, spreken en werken met een computer. Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Met een paar uur vrijwilligerswerk per week help je iemand op weg naar een zelfstandiger leven! Vind je het leuk om met taal aan de slag te gaan en mensen uit verschillende culturen te leren kennen? Beschik je over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit? Beheers je de Nederlandse taal goed? Kom dan gezellig naar de informatiebijeenkomst!


Informatiebijeenkomst

Vrijdag 20 april vertellen de medewerkers van Humanitas West-Brabant West, Bij Bosshardt/Leger des Heils, VoorleesExpress, WijZijn Traverse Groep, Vrouwen Integratie Vandaag, de Bibliotheek Het Markiezaat en het Kellebeek College alles wat je moet weten om als taalvrijwilliger te kunnen starten. Je kunt hier ook met al je vragen terecht.

Wat is een taalvrijwilliger?

Als taalvrijwilliger zet je je in om anderen te helpen met het verbeteren van het spreken, lezen en schrijven. Denk bijvoorbeeld aan vluchtelingen of statushouders, maar ook mensen met de Nederlandse nationaliteit die een leerwens hebben op dit gebied. Het vrijwilligerswerk vindt plaats bij jou in de buurt. Dit kan op verschillende manieren. Je begeleidt bijvoorbeeld een deelnemer een-op-een, je gaat voorlezen bij een gezin of je begeleidt een klein groepje.

Hoe werken als taalvrijwilliger er uitziet?

Dat hangt af van jouw kennis en voorkeuren, het doel van de deelnemer én de werkwijze van de organisatie waar je aan de slag gaat. Als taalvrijwilliger ben je gekoppeld aan een organisatie in de buurt, zoals het Leger des Heils, de Bibliotheek, Humanitas of Wijzijn Traverse. De organisaties hebben elk hun eigen werkwijze. Sommige richten zich bijvoorbeeld op lezen en schrijven en andere meer op digitale vaardigheden. Ook zijn er verschillen in achtergrond van de deelnemers: zo zijn er organisaties die zich vooral richten op deelnemers met Nederlands als moedertaal (NT1), andere richten zich meer op deelnemers met Nederlands als tweede taal (NT2).

Training en ondersteuning

Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger volg je een training waarin je leert hoe je een deelnemer begeleidt. Elke organisatie zorgt verder voor een goede begeleiding van de vrijwilligers. Je kunt altijd met je vragen terecht bij de organisatie waaraan je gekoppeld bent. Ook bij een docent of het Taalhuis in de bibliotheek kun je ondersteuning krijgen. [l]