Afbeelding
Foto: Hans de Bot

Indrukwekkende uitreiking gitaarprijs

BERGEN OP ZOOM - Topgitarist Joe Satriani reist de hele wereld rond. Terwijl hij woensdag nog een show in Zurich deed, kwamen hij en zijn uitgebreide team donderdag naar Bergen op Zoom. Daar nam hij in Gebouw-T de prestigieuze Sena Performers European Guitar Award in ontvangst. Het was één van de hoogte punten van een week vol gitaarmuziek in de stad.

DOOR HANNEKE MARCELIS


De Amerikaanse gitarist Joe Satriani heeft een oeuvre waar je u tegen zegt. Een greep uit zijn carrière: Satriana was de gitaarleraar van Metallica-gitarist Kirk Hammett, maakte deel uit van de Solo-band van Rolling Stone Mick Jagger en was onderdeel van Deep Purple. Daarnaast verkocht de inmiddels 61-jarige gitarist zo'n 10 miljoen gitaarplaten en richtte hij samen met leden van Van Halen en de Red Hot Chili Peppers de groep Chickenfoot op. Satriani is een voorbeeld voor miljoenen jonge gitaristen en hij wordt gezien als één van de meest invloedrijke gitaristen van de afgelopen decennia.

Uitreiking

Het was dan ook meer dan terecht dat Joe Satriani, afkomstig uit San Francisco werd gekozen tot winnaar van de Sena Performers European Guitar Award 2018. Hij is daarmee de opvolger van landgenoot Joe Bonamassa die vorig jaar de award uitgereikt kreeg. Eerdere winnaars zijn onder meer supergitarist Steve Vai, Guns N' Roses-gitarist Slash, Queen-gitarist Brian May en Steve Lukather van de band Toto.

De uitreiking van de prestigieuze prijs vond plaats in Gebouw T. Vooraf dineerde Satriani met onder andere burgemeester Petter bij Grand Hotel de Draak. De avond in Gebouw-T was weken van te voren al uitverkocht en zat boordevol met zowel gitaarliefhebbers als gitaarhelden. Felicitaties voor Satriani waren er onder andere van leden van Queen, Toto en Van Halen.

Sena

Gitaarliefhebbers konden heel de week hun hart ophalen in Bergen op Zoom. Naast de uitreiking van de prestigieuze gitaarprijs organiseerde Sena verschillende activiteiten in de stad. Zo konden alle gitaarfanaten zondag 8 april genieten van de diverse Gitaardag in het Markiezenhof. Daar kreeg de crème de la crème op het gebied van gitaarmuziek in Nederland alle ruimte om zichzelf te presenteren. Volgens organisator Jean-Paul Heck was dat ook de inzet. ,,Het is ons gelukt om vier generaties gitaristen naar Bergen op Zoom te halen die in hun genre tot de absolute nationale- en ook wereldtop behoren."

De dag bestond naast optredens ook uit workshops, vraag en antwoordsessies en een gitaarquiz. Ondanks dat het zonnetje flink scheen en veel Bergenaren van de mooie lentedag gebruik maakte door de natuur in de te trekken, wist het Markiezenhof met deze unieke gitaardag alsnog een groot publiek te trekken.

Op woensdagavond kon er bovendien genoten worden van een bijzondere show van Jan Akkerman in Gebouw-T. De gitarist, door velen gezien als één van de beste van Nederland, trok onder andere flamingo-gitarist Stocholo Rosenberg aan om ook een optreden te verzorgen die avond. Akkerman was ook aanwezig op de Gitaardag in het Markiezenhof. Ook daar wist hij het publiek met simpel te gemak te boeien. [l]

Foto's Hans de Bot