De leraren en leraressen staan 'vierkant' achter de eisen van de landelijke staking FOTO HANNEKE MARCELIS
De leraren en leraressen staan 'vierkant' achter de eisen van de landelijke staking FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Grote markt kleurt rood voor staking

BERGEN OP ZOOM - Tientallen leerkrachten van basisscholen uit de gemeente hebben vrijdagochtend een grote stakingsactie gehouden op de Grote Markt. Zij kleurden de markt rood en lieten zien 'vierkant' achter de eisen van onderwijssector te staan. "We willen onze zorgen kenbaar maken. Dat doe je niet door op een stakingsdag thuis te gaan zitten", legt initiatiefneemster Marieke Schuurmans van het Lodijke uit.

DOOR HANNEKE MARCELIS

'Wie werkt er veel te vaak over?', 'Wie gaat ziek naar zijn werk, omdat er geen invalkrachten beschikbaar zijn?'. Het waren vragen waarop de tientallen leraren en leraressen die zich vrijdag op de Grote Markt hadden verzameld massaal instemmend hun hand op staken. Maar ook op de vraag 'wie gaat er voor goed onderwijs voor onze kinderen' werd enthousiast gereageerd met een groot applaus en gejuich. Het liet de sfeer van stakingsactie duidelijk zien. Hoewel de aanwezigen boos waren over de hoge werkdruk en het nijpende lerarentekort wat maar niet wordt aangepakt, overheerste ook enthousiasme over de saamhorigheid en de toekomst van het onderwijs in de gemeente.

Initiatief

Marieke Schuurmans is één van de initiatiefnemers van de bijzondere actie. "Er is een manifestatie in Eindhoven, maar dat is voor veel stakers toch te ver weg. Maar tegelijkertijd is thuis zitten natuurlijk ook geen optie", legt ze uit. "Daarom hebben we iedereen opgeroepen om naar de Markt te komen om te laten zien waar we voor staken, maar ook om met elkaar in gesprek te kunnen gaan." Terwijl de actie met dertig deelnemers al geslaagd was voor Schuurmans, stonden er uiteindelijk zo'n tweehonderd mensen op de actiefoto die gemaakt werd vanaf het dak van de Bourgondiër. "Ik ben enorm trots op wat we in deze korte tijd bereikt hebben!"

Landelijk

De actie op de Markt was een lokale reactie op de landelijke stakingsestafette die wordt gehouden in het basisonderwijs. In maart legden leraren, ondersteuners en ander onderwijspersoneel uit Utrecht, Flevoland en Noord-Holland het werk een dag neer. Vrijdag 14 april was het de beurt aan Brabant en Limburg. Op de Markt waren onder andere medewerkers van Lodijke, het Palet, de Dobbelsteen, Merijntje, De Rode Schouw, Sancta Maria, Octopus en School Oost aanwezig. [l]