De monumenten spreken

BERGEN OP ZOOM - Op 29 april, koopzondag in Bergen op Zoom, zal de Stichting Bezichtiging Monumenten het rondleiden in de Monumenten (Stadhuis, St. Gertrudiskerk, Gevangenpoort en Synagoge) starten met enkele speciale activiteiten.

Vanaf de trans van de Peperbus, zullen vanaf 14.00 tot 15.30 uur 10 koperblazers prachtige Barok muziek ten gehore brengen. De markt zal worden ondergedompeld in stemmige tonen. Er wordt 20 minuten gespeeld, daarna 10 minuten rust en zo verder.

Daarnaast zullen passanten op bepaalde punten in het centrum gidsen treffen die kort vertellen waarom juist die plek historisch zo interessant is. De gidsen van SBM zijn hiervoor speciaal in de geschiedenis gedoken en dan blijkt dat niet alleen de grote monumenten van de stad interessant zijn. Wat denkt u van de Vleeshal, bovenaan de markt tegenover den Enghel, voor het eerst vermeld in 1328? Wist u dat de Sint Annastraat in 1509 door een middeleeuwse projectontwikkelaar is aangelegd met aan weerszijden allerlei winkeltjes? In de Romeinse tijd werd er geofferd in een moeras achter de kerk. V&D is zelf geschiedenis geworden, in de 14e eeuw stond op die plaats een grote stadspoort maar wie weet dat precies hier in 1944 een V1 viel? Eindeloos veel elkaar opvolgende verhalen. Behalve op de bijzondere plekjes zullen de gidsen ook traditiegetrouw boeiende verhalen ten gehore brengen in het Oude Stadhuis, de Gevangen Poort, de Synagoge en de Gertrudiskerk.

Vanaf Koningsdag kunt u deze monumenten alle dagen vanaf 13:00-16.30 uur bezoeken, behalve maandag. Als u binnen komt, is er een deskundige gids die u, zonder afspraak, meteen rondleidt in het gebouw. Daarnaast verzorgt de Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM) op afspraak rondleidingen in de Grebbe en Fort Roovere. De gidsen van SBM verzorgen ook stadswandelingen en begeleiden de tochten van de Weervisserij.

Voor meer informatie over Stichting Bezichtiging Monumenten verwijzen wij u naar www.sbm-boz.nl. [l]