Anouk Jongeneelen (17) won met haar kunstwerk de tweede prijs. FOTO JUNIORPRIJS DER MARKIEZEN
Anouk Jongeneelen (17) won met haar kunstwerk de tweede prijs. FOTO JUNIORPRIJS DER MARKIEZEN Foto: Juniorprijs der Markiezen

Leerling Roncalli wint vijfde editie kunstprijs

BERGEN OP ZOOM - Laura Fasseur (16) van scholengemeenschap Roncalli heeft afgelopen week de Juniorprijs der Markiezen weten te bemachtigen. Haar kunstwerk 'Stuurloos?', een animatie over positieve en negatieve gedachten, werd door de jury beloond met 300 euro en een penning. Helaas kon Laura zelf niet aanwezig zijn bij de drukbezochte prijsuitreiking, want ze verbleef met haar klas in Parijs.

DOOR MARIJN RIEMENS

Bij het feestelijke evenement in stadspaleis het Markiezenhof waren ongeveer 150 mensen aanwezig, waaronder alle leerlingen van de tien deelnemende scholen uit West-Brabant en Wethouder van Cultuur Arjan van der Weegen. Iedereen was reuze benieuwd naar de einduitslag. Volgens Peter Pel, voorzitter van de werkgroep Juniorprijs der Markiezen, was het dit jaar een heel moeilijke keuze voor de jury. ''Er zijn heel veel topprestaties geleverd. Daarom hebben we zelfs twee derde prijzen beschikbaar gesteld, want dit jaar lag het niveau echt heel erg hoog'', aldus Pel.

Nadat de spanning steeds verder werd opgevoerd, had de afgevaardigde van de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Henry Swinkels, de eer om de Publieksprijs, de tweede en derde prijs uit te reiken. Winnares Laura Fasseur ontving de felicitaties voor het behalen van de eerste prijs via facetime, waarna de bijeenkomst werd afgesloten met een hapje en een drankje.

Winnaars

Tweehonderd jongeren diende begin januari 87 ideeën voor de Juniorprijs der Markiezen in, waarvan er 29 werden gekozen om aan de kunstwedstrijd deel te nemen. Deze plannen zijn beoordeeld op basis van originaliteit, museumwaardigheid en toepasbaarheid binnen het thema 'Open your mind, it's all in there'. Uiteindelijk ging de Publieksprijs naar de Internationale Schakelklas (ISK) uit Bergen op Zoom. Zij kregen 150 euro voor hun film 'Actie-taxi'. Hoofdrolspeler Youssef verandert in deze film van een ongemotiveerde leerling die met niemand op kan schieten in een aardige jongen die zich in zet voor school. ''We hebben er keihard voor gewerkt'', vertellen de jongeren blij.'' In het begin moesten we vaak erg om elkaar lachen. Sommige scènes moesten wel twaalf keer over worden gedaan, maar later ging het beter.''

'Er zijn heel
veel topprestaties
geleverd'

Ook het Mollerlyceum viel in de prijzen. Met hun project 'Lost in mind' werden Max van Egerschot, Jasper Becht, Rick Slagmolen, Boas Miedema en Inge Oosterom derde. Dat gold ook voor Stijn Franken (16) van Jongerenatelier CKB, die met zijn filmpje ''How do you feel' de jury wist te overtuigen. Anouk Jongeneelen van het Jan Tinbergen College kwam van alle aanwezige winnaars nog het dichtst in de buurt bij de eerste plek. Haar kunstwerk, een oog met in de pupil een filmpje met herinneringen aan haar oma, werd beloond met de tweede plaats. Daarnaast kregen alle jongeren als blijk van waardering voor hun inzet een certificaat en een stripboek cadeau.

Kunstwedstrijd

De Juniorprijs der Markiezen is een kunstwedstrijd voor middelbare scholieren tot achttien jaar uit West-Brabant die om de twee jaar wordt gehouden. Woensdag 18 april vond de vijfde editie plaats. De kunstwedstrijd is een initiatief van de stichting 'Vrienden van het Markiezenhof' en heeft als doel om jongeren meer te interesseren in historie en cultuur. De deelnemers maken alleen of samen met een groep een eigen kunstwerk. Dat kan van alles zijn: van schilderijen tot dansvoorstellingen en van filmpjes tot beeldhouwwerken. De mooiste creaties worden vervolgens elf weken in het Markiezenhof tentoongesteld. Dit jaar zullen de kunstwerken daar tot maandag 4 juni te bewonderen zijn. [l]

Deelnemende scholen

Aan de Juniorprijs der Markiezen 2018 deden de volgende scholen mee: Scholengemeenschap Roncalli, De Steenspil, Pomona, het ISK, het Mollerlyceum en het Jongerenatelier CKB uit Bergen op Zoom, 't Ravelijn uit Steenbergen, Almata en het ZuidWestHoek College uit Ossendrecht en het Jan Tinbergen College uit Roosendaal.

De animatie 'Stuurloos?' werd gekozen als nummer één. FOTO MARIJN RIEMENS