Genieten van het mooie speelgoed bij de Koningsspelen FOTO HANNEKE MARCELIS
Genieten van het mooie speelgoed bij de Koningsspelen FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Dubbel feest bij Sancta Maria

BERGEN OP ZOOM - De zon scheen lekker, de kinderen waren in het oranje gekleed en het schoolplein lag vol speelgoed. Bij Integraal Kindcentrum Sancta Maria waren de Koningsspelen vrijdag meer dan geslaagd. En de uitreiking van de cheque aan 't Druppeltje was de kers op de taart.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De kleuters van basisschool Sancta Maria genoten vrijdagochtend met volle teugen van de Koningsspelen. Er werd geskeelerd, gefietst en er werd ook volop gebruik gemaakt van het mooie speelgoed uit het Koningspakket. Daarbij was vooral de parachute met de oranje bal geliefd bij de kinderen. "De Koningsspelen zijn een erg leuke traditie. En het goede weer helpt vandaag ook erg mee!", aldus de enthousiaste lerares Petra Franken.

Koningsontbijt

De kinderen waren hun dag op school begonnen met een Koningsontbijt. Vervolgens mochten ze per groep het schoolplein op om lekker lang buiten te spelen. "Sommige scholen combineren de sportdag en de Koningsspelen, maar dat doen wij bewust niet", legt directeur Winfried brok uit. "De sportdag houden we eind mei, en met de Koningsspelen hebben we dan nóg een moment waarop de kinderen extra actief zijn." De school neemt al sinds het begin van de Koningsspelen deel aan de nieuwe traditie. "Het is echt een feestelijke dag waar de kinderen enorm veel plezier aan beleven."

Cheque

Voor de Sancta Maria kreeg de dag nog een extra feestelijk tintje. Directeur Brok mocht namelijk onder toeziend oog van alle kinderen een cheque van 4500 euro uitreiken aan 't Druppeltje. Dat geld hadden de leerlingen opgehaald met hun Goede Doelenactie: een sponsorloop mét verkoop van eten. "Wij houden iedere twee jaar zo'n actie, en deze keer kozen we voor Terre des Hommes", vertelt Brok. De kinderen renden begin april rondes in en om de school én verkochten eten gemaakt door alle mama's en papa's. "Het was een geslaagde dag voor een goed doel wat goed past bij de school. 't Druppeltje zit vlakbij in de binnenstad en Terre des Hommes zet zich in voor kinderen die het minder goed hebben. De kinderen hebben zich dus echt ingezet voor andere kinderen, en dat maakt het extra mooi."

Applaus

Tijdens de bekendmaking van het bedrag, mochten de leerlingen mee raden. Hoeveel geld hadden ze eigenlijk bij elkaar gerend en verkocht? Meer dan honderd euro? Meer dan duizend? De vingers van de kinderen bleven steevast in de lucht, terwijl de directeur steeds hogere bedragen noemde. Het uiteindelijke bedrag van 4500 euro kon rekenen op een hard applaus van alle enthousiaste kinderen, en uiteraard op veel blijdschap bij de mensen van 't Druppeltje die de cheque met een grote lach in ontvangst namen.[l]