Juf Helma is al bijna 30 jaar een van de vaste gezichten op De Welle. FOTO THIJMEN ALLEMAN
Juf Helma is al bijna 30 jaar een van de vaste gezichten op De Welle. FOTO THIJMEN ALLEMAN Foto:

Ik ben Bergen: Helma Douw

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Deze week vertelt Helma Douw over haar werk als lerares op Dalton basisschool De Welle en ze blikt terug op de eindtoetsen.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Toen ze zelf nog op school zat wist ze het al zeker: Helma wilde lerares worden. "Ik zou bijna zeggen dat het een soort roeping was. Al vanaf ergens tussen de vierde en zesde klas wist ik dat ik zelf voor de klas wilde staan. Daar heb ik altijd naartoe gewerkt." Inmiddels is juf Helma al bijna 30 jaar een van de vaste gezichten van De Welle. "Ik ben hier begonnen als stagiair. Noordgeest was een nieuwe wijk en De Welle was een groeischool. Ik dacht dat als ik het goed zou doen op stage, ik misschien kon blijven. En dat is gelukt."

Hogerop

In haar jaren op de school heeft ze voor alle verschillende klassen gestaan. Ze gaf jarenlang les aan de kleuters, maar wilde toch een stapje hogerop. Na een rondreis langs alle klassen staat ze nu voor groep 7/8. "Die groep is echt superleuk. Heb er geen moment spijt van gehad dat ik dit wilde en ben gaan doen."

Normen en waarden

Datzelfde geldt voor de keuze om lerares te worden. "Het mooie aan mijn werk is dat ik de kans heb om kinderen verder te brengen op hun weg in het leven. Dan bedoel ik niet alleen taal of rekenen, maar ook normen en waarden. Daltononderwijs staat voor 5 kernwaarden: Verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, samenwerken, effectiviteit en reflectie. Daar heb je als mens je hele leven wat aan. Je staat er als lerares vaak niet bij stil, maar je hebt behoorlijk wat invloed op kinderen. Je hebt toch een voorbeeldfunctie."

Eindtoetsen

De laatste weken waren behoorlijk spannend want de eindtoetsen stonden op het programma. In verschillende media deden allerlei verhalen de ronde over voorbereidingen en de druk die erop ligt voor de leerlingen en docenten. Daar lijken ze bij de Welle weinig last van te hebben. "In februari stellen wij al een schooladvies op. Dat doen we op basis van de resultaten van groep 6, 7 en 8 en onze ervaringen met de leerling. De eindtoets is dan vooral een stukje bewijs dat je goed zit met je schatting of niet. Zo'n 85 procent van onze adviezen komen overeen. Dat zorgt voor vertrouwen bij ons, maar ook de ouders vertrouwen daardoor onze adviezen. Wij worden niet onder druk gezet om een ander advies te geven en dat is maar goed ook. De leerlingen hebben er alleen wat aan als ze een eerlijk en passend advies krijgen."[l]

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"Veel mensen weten niet dat ik bijna heel mijn leven al in Oud-Vossemeer woon. Maar van de 14 dagen ben ik er 13 in Bergen te vinden. Ik vind het gewoon heel leuk om hier te zijn. Ik ben een sportief persoon. Op mijn vrije dagen maak ik graag lange wandelingen of fiets ik een ronde. Dan kom ik bijna altijd deze kant op, omdat het hier gezellig is."

Wat zou je willen veranderen?

"Bergen voelt net als De Welle als mijn tweede thuis, dus daar wil ik niks aan veranderen."