Lily ziet het historische karakter van de stad als de grootste kracht van Bergen. FOTO THIJMEN ALLEMAN
Lily ziet het historische karakter van de stad als de grootste kracht van Bergen. FOTO THIJMEN ALLEMAN Foto:

Ik ben Bergen: Lily Wierckx

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Vandaag gaat het over de binnenstad met centrummanager Lily Wierckx.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Voor veel mensen is Lily in Bergen wellicht het meest bekend van haar bedrijf WestBrabant BusinessPlaza. "Dat is een platform waarop ondernemers met elkaar in contact worden gebracht met als doel om samenwerkingen op te kunnen zetten, van elkaar te leren en de regionale economie te versterken."

Hulp van een specialist

"Als een ondernemer een probleem heeft of hulp zoekt van een specialist, wordt er vaak op Google gezocht en dan kom je snel uit in de Randstad. Maar onze 330 ondernemers proberen juist lokaal elkaar op te zoeken te versterken. Het is toch het mooiste om andere lokale bedrijven meer omzet te gunnen en daardoor de economie te versterken?"

Ambitie

Naast dit werk is Lily sinds oktober 2017 ook de centrummanager van ondernemersvereniging STERCK. De werkzaamheden voor beide komen redelijk overeen. "In de basis draait het werk bij allebei om verbinden, maar als centrummanager is het werk veel omvattender. In een half jaar tijd heb ik nog niet alle ondernemers in de binnenstad gesproken. Dat gaat ook niet in die tijd. Ik spreek veel met betrokken organisaties van evenementen of groepen ondernemers en straatvertegenwoordigers." Toch is die ambitie er wel bij Lily. "Het leukste aan dit werk is het contact met mensen en ontdekken waar ze elkaar kunnen helpen en versterken. Om samen soms een stapje terug te doen, om er dan twee naar voren te kunnen zetten."

Tevreden

Lily is tevreden over waar ze nu staat. "Ik denk dat iedereen met ambities altijd verder zou willen zijn met plannen, maar dat is denk ik een utopie. Het is een functie voor 12 uur in de week en dat is nu al te weinig."

Kritisch

Iedere Bergenaar heeft zo zijn eigen mening over wat wel en niet goed gaat in de binnenstad. Lily begrijp dat sommige van hen ongeduldig en kritisch zijn. "Weet echter ook dat we goede ideeën hebben, maar het kost tijd voor die rond zijn en we ze naar buiten kunnen brengen. Alles gaat in overleg en dat kost tijd. Daarbij hebben meer steden in Nederland last van leegstand, maar Bergen op Zoom heeft een bourgondische en historische uitstraling. Dat is onze grote kracht en daarmee kunnen wij ons profileren. We moeten proberen om geen 'place to buy, te zijn, maar een 'place to be'. Dat shoppen komt dan vanzelf. Om dat te bereiken moeten we allemaal samenwerken aan nieuwe ideeën of om meer en beter gebruik te maken van wat we al hebben."[l]

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"Het historische van de stad trekt mij heel erg aan. Alles heeft zijn eigen verhaal, ieder poortje en ieder muurtje. En dat verhaal is niet alleen wanneer het neergezet is en waarom. Ik woon al enige tijd in Roosendaal en daardoor valt dat bourgondische en historische van Bergen me steeds meer op."

Wat zou je willen veranderen?

"Ik zou willen dat er nog meer samengewerkt zou worden.

Dat alle partijen die op wat voor manier dan ook bij de binnenstad zijn betrokken elkaar proberen te versterken en de handen ineen slaan.

Want alleen bereik je niks."