Ridder Frans Hazen FOTOS HANS DE BOT
Ridder Frans Hazen FOTOS HANS DE BOT Foto: Hans de Bot

Feestelijke lintjesregen in de Maagd

BERGEN OP ZOOM - Twaalf Bergenaren hebben donderdagochtend in stadsschouwburg De Maagd een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Petter. Met een smoes waren zij door hun familie en vrienden naar de schouwburg gebracht. Maar eenmaal daar aangekomen ging bij veel van hen al een belletje rinkelen toen zij de burgemeester zagen staan. Eén voor één werden zij uitgebreid in het zonnetje gezet voor hun vrijwilligerswerk en inzet in de maatschappij. Lees hier wie een Koninklijk lintje kregen opgespeld, en welke Bergenaar de bijzondere eer had om benoemd te worden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Monique Jimkes

Ze dacht dat ze aanwezig was voor de uitreiking van een lintje aan haar broer, maar uiteindelijk bleek het ineens om haarzelf te draaien. De muziekdocente aan het Gymnasium Juvenaat en Centrum voor de Kunsten kreeg haar onderscheiding voor dertig jaar vrijwilligerswerk.

Toine Jimkes

Hij dacht dat hij enkel voor zijn zus kwam, maar ook BOV muzikant Toine Jimkes kreeg de Koninklijke onderscheiding opgespeld. Op 11-jarige leeftijd was hij al organist in de toenmalige Sint-Josephkerk en Heilig Hartkerk. Als 15-jarige werd hij de vaste begeleider van kerkkoor Hortus Musicus Religiosus. Naast organist is hij tevens repetitor van het koor en lid van de
muziekcommissie. Ook zet hij zich in voor onder andere de muziekgezelschappen Musica Cordis, Hèt Concertkoor, Bekoor, You Name It en koor A58.

Jan-Christoffel van der Leek

De vrijwilliger van Korfbalvereniging De Scheldevogels is al decennia lang actief als vrijwilliger. Hij is de stabiele kracht in het bestuur van de groeiende vereniging.

Ad van de Boom

Van den Boom is al 40 jaar bestuurslid van Tamboerkorps Odiles Rapid. Odiles is nog het enige overgebleven tamboerskorps in Bergen op Zoom. Het vervult een toonaangevende rol binnen een aantal beeldbepalende evenementen in de gemeente.

Nol Leys

Leys is via de Vastenavend een bekende van velen. De oud-voorzitter van de Stichting Vastenavend is al tientallen jaren een sleutelfiguur binnen de Berregse Vastenavend. Zo vervult hij een voortrekkersrol in de herhuisvesting van de ruim 20 grote carnavalsbouwclubs in Bergen op Zoom. Dit vraagt groot inzicht en behoorlijke kennis op de gebieden veiligheid, milieuwetgeving, samenwerking en politiek en bestuurlijk krachtenveld.

Pierre Bakx

Bakx besteedt iedere week zo'n dertig uur aan EHBO Vereniging Ons Bergen. Als bestuurslid en evenementencoördinator maar ook door een bijdrage aan de veiligheid te leveren tijdens evenementen. Bovendien is Bakx al 55 jaar actief binnen de Alterse Carnaval. Als zoon van één van de oprichters werd hem de carnaval met de paplepel ingegoten. Voor Bakx was de uitreiking van de onderscheiding in De Maagd bovendien extra bijzonder, want ook in het theater is hij actief als vrijwilliger.

Rinus Kats

Kats is onmisbaar voor tafeltennisvereniging Het Markiezaat. Hij zet zich al jarenlang in voor het Bergse verenigingleven. Zo vervulde hij ook voor FC Bergen bestuursfuncties. Daarnaast collecteert hij al 25 jaar voor de Nierstichting.

Ton Hermes

Als bestuurslid van bewonerscomite Heimolen zet Ton Hermes zich in voor de Bergse bewoners. Daarnaast draagt de door hem ontwikkelde lesmethode 'Muziek moet je doen' bij aan het muziekonderwijs in ons land, en stond hij aan de wieg van de oprichting van koor BELCANTO.

Jan den Ridder

Den Ridder zet zich al dertig jaar in voor serviceclub Kiwanis en helpt anderen als bestuurdlid van voedselbank Goed Ontmoet. Hij organiseert, werft en promoot. En daarnaast zet hij zijn organisatiekwaliteiten ook nog in bij de Bergse Actieve Senioren. En als laatse: Den Ridder werkt ook mee aan l'Accolade. Een vakantieweek naar Frankrijk voor mindervalide kinderen en volwassenen. Hij is dus een breed georiënteerd vrijwilliger die het lintje zeker verdiend.

Fred Quick

Quick is een toegewijd vrijwilliger die zich breed inzet. Onder andere bij Harmonie Oranje Nassau, Harmonie Eendracht Maakt Macht en dweilorkest De Papegatters. Maar ook bij Vastenavendactiviteit Tussen de Schuifdeuren. Daarnaast bouwt ook Stichting Decorbouw op zijn inzet en is hij secretaris bij de Brabantse Wal Reuzen.

Jan de Kok

Al 50 jaar vrijwilliger zijn. Dat doen niet veel mensen Jan de Kok na. Hij doet dit onder andere als EHBO-er en bij de Bergse Badmintonvereniging. Vorig jaar vierde hij zijn 40-jarig jubileum bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO hebt gevierd. Da's een hele mijlpaal! Hij zet zich vooral in voor de evenementen in Bergen op Zoom.

Frans Hazen

Frans Hazen is Hotel de Draak en Hotel de Draak is Frans Hazen. Als hotelier van het indrukwekkende hotel aan de Grote Markt is hij een vaste kracht in Bergen op Zoom. "Binnen het landelijke bestuur van Horeca Nederland heb je je lange tijd ingezet voor de belangen van de hotellerie in Nederland en in Europa. Jou kritisch-opbouwende benadering, vakkundige beargumentering en grote mate van kennis, maakten van jou een zeer gewaardeerd voorzitter", aldus Petter. Bovendien zette Hazen zich 22 jaar in als bestuurslid voor de Volksabdij in Ossendrecht. "Jouw ondernemerszin en -filosofie en uitzonderlijke veerkracht zijn een bron van inspiratie", aldus de burgemeester. Daarom werd Hazen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een bijzondere eer waarvoor Hazen een welverdiend luid applaus kreeg.[l]

Afbeelding