Als ik driemaal met mijn fietsbel bel, spring maar achterop
Als ik driemaal met mijn fietsbel bel, spring maar achterop Foto: Jan Dirk Huijser

Stralende Happy Days op 't Ravelijn

BERGEN OP ZOOM – Het Bevrijdingsfestival in Bergen op Zoom vond plaats op het zonovergoten terrein van 't Ravelijn. Het was tevens de heropening van 't Ravelijn na een grondige renovatie. Alles zat mee, het weer, het programma, de inzet van de deelnemers, de muziek van pal na de oorlog, springkussens voor de kinderen en natuurlijk volop te eten. Het aantal bezoekers bleek achteraf moeilijk in te schatten. "Het was de hele dag een komen en gaan ", aldus Romano Groffen, "de middag was doorlopend goed bezet, 's avonds iets minder maar toch buitengewoon sfeervol".

DOOR JAN DIRK HUIJSER


Met de allure van een 'big band' à la Glenn Miller opende het orkest Wachtpost 13 de feestelijkheden en wist met een repertoire uit de jaren '40, '50 en '60 de bezoekers al snel 'In the mood' te brengen. De band, ondersteund door twee zangeressen, bracht met verve naoorlogse its als 'It don't mean a thing if you ain't got that swing' en heel toepasselijk 'Happy days are here again'. De swing kwam er daarmee vanzelf in.

Eitjes en Knalpotten
Bij het betreden van 't Ravelijn was direct al de blikvanger van Happy Days te bewonderen, een 30-tal klassieke brommers uit de jaren '50 en '60. Het oudste exemplaar was een Berini uit 1956, nagenoeg in oorspronkelijke staat. De trotse eigenaar wist uit te leggen hoeveel moeite hij had moeten doen om een benzinetank te vinden in de vorm van het originele 'eitje', om maar te zwijgen van een authentieke 'knalpot' als uitlaat. Herkenbaar waren de verhalen over 'wie op welke brommer' reed, de kuiven op Kreidler of Zundapp, de Beatle-fans op een Puch en de HBS-jongens op een Tomos. Na aan de vele belangstellenden uitleg te hebben gegeven over alle facetten van hun brommer, vertrok om ca. 14.30 uur de stoet voor hun Klassieke Brommer Tour. Het blijft een mooi geluid, zo'n optrekkende klassieke brommer al dan niet met een originele knalpot.

'Het was de hele
dag een komen
en gaan'

Eten en drinken
Speciaal voor de Happy Days was een 'Canadian Picknick' samengesteld, onder meer met een
Canadian snack, een rode koek met noten en rozijnen in een 'maple sauce'. "Bovendien is speciaal voor deze gelegenheid een variant op de bekende 'Bergse Bastaard' gebakken", vertelt bakker Groffen. Voor een gering bedrag kon deze picknick inclusief drankjes opgehaald worden om vervolgens in het stralende zonnetje aan tafel of in het groen van 't Ravelijn te nuttigen. Mede hierdoor bleven de bezoekers in de middag wat langer dan de bedoeling en bleef het ook een gezellig samenzijn.

Vrijheid

Organisator Romano Groffen bakt niet alleen lekkere broodjes maar heeft met zijn organisatiebureau 'Plein de Vie' ook, naar zijn zeggen, een meer dan leuke hobby. "Het is voor de 1ste keer dat we het bevrijdingsfeest op 't Ravelijn vieren", verklaart Romano, "de opening van 't Ravelijn na de renovatie vormde een uitgelezen aanleiding". Met de Happy Days wilde Romano de vrijheid van nu vieren in de sfeer van toen. "Maar dan ook vrijheid in een breder verband, zoals vrijheid van meningsuiting", haalt hij aan en vervolgt, "vrijheid is zo ontzettend belangrijk en dat moeten we te allen tijde onder ogen blijven zien". Om in de taal van onze bevrijders te spreken: 'Freedom is a word I rarely use without thinking'. [l]

Gezellig in de zon met een hapje en een drankje FOTO'S JAN DIRK HUIJSER