Frans poseert bij het monument dat aan de bevrijding van Bergen op Zoom herinnert FOTO THIJMEN ALLEMAN
Frans poseert bij het monument dat aan de bevrijding van Bergen op Zoom herinnert FOTO THIJMEN ALLEMAN Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Frans de Vos

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Vandaag komt Frans de Vos aan het woord, voorzitter van stichting Bevrijding Brabantse Wal.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Voor velen stond afgelopen week in het teken van de viering van 4 en 5 mei. Waar veel mensen daar vooral op die twee dagen bij stilstaan, is er ook een groep die zich hier wekelijks mee bezighoudt. Een van hen is Frans de Vos, als voorzitter van stichting Bevrijding Brabantse Wal.

"In 2014 wilde de gemeente extra aandacht voor 70 jaar bevrijding van de stad, waarbij de Slag om de Schelde centraal moest komen te staan. Om dat te bereiken, is een burgercomité opgericht. In samenwerking met de ambassadeur van Canada, de provincies Zeeland en Noord-Brabant hebben wij een aantal activiteiten opgezet. Zo was er de toertocht van legervoertuigen door de regio, gevolgd door een schitterend defilé in onze binnenstad. En op zondag herdachten we de slachtoffers op het Canadese ereveld, waar ook prins Maurits bij aanwezig was."

Betrekken

Door het succes van die viering, heeft de gemeente gevraagd of zij hun werk wilden voortzetten, maar dan als stichting. "We hebben besloten die uitdaging aan te gaan. We willen daarbij het verleden en heden samenbrengen. Jongeren betrekken bij de herdenking, bijvoorbeeld door op scholen meer aandacht te vragen voor onze eigen bevrijding. De Slag om de Schelde is voor veel mensen onbekend, net als het feit dat wij in Bergen de grootste militaire erevelden van Brabant hebben." Volgend jaar viert Bergen op Zoom 75 jaar bevrijding. Naast een breed scala van activiteiten, heeft de stichting een bijzonder doel voor ogen. "Wij zetten als stichting in op een bezoekerscentrum tussen de Britse en Canadese begraafplaatsen, waar mensen meer informatie kunnen vinden over de slachtoffers en de slag. Dat zou echt de kroon op ons werk zijn."

'Ik vind de Britse
en Canadese
erevelden heel bijzonder'

Passie

Frans is het hele jaar door wekelijks een dag of anderhalf bezig met zijn werk voor de stichting. Om dat te doen, moet je flink wat passie hebben en dat heeft hij dan ook. "Mijn schoonvader werd in 1944 opgeroepen door de Duitsers, maar besloot onder te duiken. Hij vertrok alleen met de trein naar Veghel om daar via een pastorie onder te duiken in het dorpje Keldonk. Hij sloot zich later aan bij de Prinses Irene-brigade en heeft nog voor ons land gevochten. Dat hij besloot dat te doen, is heel bijzonder. Dat is voor mij de trigger om hier mee bezig te zijn; de keuzes die de mensen maakten, om zich te verzetten, om te vechten, om mensen te verbergen. Zou ik hetzelfde doen? Die keuzes en vragen zijn ook in deze tijd belangrijk. Daarom zet ik mij in voor de herdenking."[l]

Wat vindt u mooi aan Bergen op Zoom?

"Ik vind de Britse en Canadese erevelden heel bijzonder. Als je daar staat voel je de sereniteit, het is een plek waar je tot nadenken gedwongen wordt. Veel meer mensen zouden daar eens rond moeten lopen."

Wat zou u willen veranderen?

"Ik zou graag nog meer betrokkenheid en aandacht willen voor het stilstaan bij wat die gesneuvelde soldaten voor ons betekend hebben. Dat we laten zien dat dát ons heel veel waard is."