Joey op de Grote Markt een jaar nadat hij in Bergen is komen wonen.
Joey op de Grote Markt een jaar nadat hij in Bergen is komen wonen. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Joey van Aken

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Deze keer vertelt fractievoorzitter Joey van Aken van de PvdA over zijn ambities.

Door Thijmen Alleman

Ongeveer een jaar geleden verscheen Joey al eens in deze krant. Hij verliet namelijk de gemeenteraad van Steenbergen om zich met zijn vriendin in Bergen op Zoom te vestigen. "Ik woon sinds maart vorig jaar in Tuinwijk, een hele leuke wijk. Er gebeurt van alles. We hebben ook te maken met verschillende problematieken, zoals leegstand of ouderen die meer steun of zorg zouden moeten hebben. Er staan ook nogal wat dure auto's die niet direct te verklaren zijn. Het is lekker dichtbij de binnenstad en ik heb een hele gezellige buurman die zijn barbecue wel eens aansteekt en mij meteen een stukje vlees aanbiedt."

Kriebelen

Vorig jaar gaf aan hier niet direct te politiek in te willen en gewoon een baan te gaan zoeken. Een jaar later is Joey de fractievoorzitter van de PvdA in Bergen op Zoom. "Na een paar maanden merkte ik toch dat het een begon te kriebelen. Ik wilde hier iets politieks doen. Dat ik uiteindelijk de lijsttrekker zou worden, had ik niet gedacht. Het is een beetje per ongeluk gegaan. Ik denk dat de selectiecommissie misschien een fris gezicht wilde, iemand van buitenaf."

'Ik denk dat de selectiecommissie misschien een fris gezicht wilde'

Daardoor mocht Joey zich opmaken voor een hels karwei. De PvdA werd namelijk lokaal gestraft voor landelijk beleid. "Ik ben blij dat we nog met twee zetels in de raad zitten. We stonden een hele tijd op één zetel. Goed alleen je werk doen is dan moeilijk. Nu zit ik samen met twee duo-raadsleden in de raad. Dat is mooi want we vullen elkaar goed aan. We zijn een hecht groepje dat goed samenwerkt. Daarom stonden we ook allemaal op onze campagneposter. We doen het samen." De komende jaren is de partij van plan om zich te laten zien dus. "We zijn constructief kritisch, zoals dat zo mooi heet. Soms betekent dat het steunen van andere partijen, zonder zelf in de spotlight te stappen. Als het juiste doel maar bereikt wordt. Het algemeen belang staat voor mij voorop."

Lokaal

Van zijn eigen politiek ambities is Joey nog niet helemaal zeker. "Of ik wethouder zou willen worden ooit? Dat zou wel mooi zijn, maar je moet ook de juiste persoon op de juiste plaats zijn. Als ik kandidaat zou zijn voor een post, maar iemand anders in de partij is daar beter voor geschoold, zou ik altijd die ander aanraden. Ik heb ook al rondgekeken in de Tweede Kamer, maar dat is niks voor mij. Ik wil lokaal de mensen helpen."

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"De grote hoeveelheid historie van de stad vind ik bijzonder. Bij wijze van integratie heb ik met mijn vriendin stadswandelingen gedaan door het centrum en een rondje door de Grebbe. Je ziet daardoor goed dat Bergen op Zoom dezelfde uitstraling heeft als Brugge of Gent, maar dan in het klein."

Wat zou je willen veranderen?

"De mentaliteit van 'zo doen we dat al jaren' zou ik graag veranderen. Door chauvinisme en trots zijn mensen hier snel tegen een andere manier van denken. Ik zou ook de politiek toegankelijker willen maken. Dat wij ons meer verplaatsen in de situatie van inwoners en zij ons daardoor meer vertrouwen."