De app werd gelanceerd onder toeziend oog van verschillende 'hoogwaardigheidsbekleders' FOTO GEMEENTE STEENBERGEN
De app werd gelanceerd onder toeziend oog van verschillende 'hoogwaardigheidsbekleders' FOTO GEMEENTE STEENBERGEN Foto: Gemeente Steenbergen

Ontdek de Waterlinie met de 'Explorer'-app

BERGEN OP ZOOM/STEENBERGEN - De West-Brabantse Waterlinie (WBWL) is onder water gezet en het is aan jou de taak om alle gebieden weer droog te krijgen. Dat is kort samengevat de insteek van de nieuwe mobiele applicatie: WBWL-Explorer. Een app om vooral de jeugd meer te leren over de geschiedenis, de natuur en de cultuur van de West-Brabantse Waterlinie. Afgelopen week werd hij met gepaste trots gepresenteerd door wethouders Kammeijer en Lepolder.

DOOR REMKO VERMUNT

Bij de sluizen van Steenbergen werd afgelopen week een krijgsberaad gehouden met onder andere de 'schepenen' Yvonne Kammeijer (Bergen op Zoom) en Petra Lepolder (Steenbergen). Deze gemeenten deden er tussen 1628 en 1832 alles aan om de Fransen en Spanjaarden op afstand te houden, maar vandaag de dag zijn toeristen uit deze landen meer dan welkom. Daarom werd afgelopen week gesproken over de moderne inzet van de oude vestingwerken rondom de Brabantse Waterlinie. Resultaat: een speciale app die toeristen, maar ook de eigen inwoners, meeneemt door het gebied van de Waterlinie.


Explorer
Al maanden werd achter de schermen gewerkt aan een mobiele applicatie die gratis te downloaden is. Wie de app installeert op zijn mobiele telefoon, ziet een landkaart waarbij de gemeenten Steenbergen en Bergen op Zoom volledig gevuld zijn met blauwe vlakjes. De app is dan ook alleen op de Brabantse Waterlinie te spelen. "Met de WBWL-explorer ontdekken bezoekers allerlei leuke feiten over het gebied van de West-Brabantse waterlinie. Het lijkt bij de start van het spel namelijk nét alsof het gebied weer onder water is gezet, net als in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Door de vragen per onderdeel te beantwoorden, spelen de deelnemers het gebied weer 'droog'."

'Het lijkt nét alsof
het gebied weer
onder water is gezet'

Je kan vrij rondlopen, maar je kan er ook voor kiezen om speciale routes te lopen door bijvoorbeeld Steenbergen, Halsteren of Bergen op Zoom. Tijdens deze routes breng je meteen een bezoek aan de hoogtepunten van de West-Brabantse Waterlinie. Denk bijvoorbeeld aan Fort de Roovere, Fort Henricus, de Cruyslandse kreken of Benedensas.

Mascotte
Omdat de app vooral voor de jeugd bedoeld is, werden zij ook betrokken bij de totstandkoming van de app. Zo werd er bijvoorbeeld een prijsvraag uitgeroepen voor het bedenken van een speciale mascotte. Winnaar Joannie Welleman van de Gummarisschool in Steenbergen werd de uiteindelijke winnaar. Zij mocht de mascotte 'Wiebel' feestelijk onthullen.

Helicoptervlucht
Met de lancering van de app werd ook meteen het startschot gegeven voor een wedstrijd die aan de app gekoppeld zit. De eerste prijs hierbij is een helikoptervlucht boven het gebied! Meer informatie over de app, de wedstrijd én voor het aanmelden van ondernemers is te vinden op: https://www.wbwl-explorer.nl.[l]

Landschappen van Allure
De West-Brabantse waterlinie werd aangelegd in 1628 en is daarmee de oudste waterlinie van Nederland. De linie bestaat oorspronkelijk uit vier forten: Fort Moermont (is verdwenen), fort Pinssen en fort De Roovere en uiteindelijk fort Henricus (Steenbergen). Vanuit een sluis in de Steenbergsche Vliet kon zeewater het gebied instromen, waardoor laaggelegen delen onder water liepen. Tussen 1628 en 1830 werd dit zeven maal gedaan: eenmaal tegen de Spanjaarden, vijfmaal tegen de Fransen en de laatste keer tegen de Belgen.