Coalitieakkoord 'Brug naar de Toekomst' is ondertekend

BERGEN OP ZOOM - In de stralende zon poseerden de vijf kandidaat wethouders van Bergen op Zoom vrijdag op het bordes van het gemeentehuis op de Grote Markt voor de foto's. Na lange onderhandelingen door de vier coalitiepartijen werd afgelopen week het coalitieakkoord 'Brug naar de toekomst' ondertekend.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Wethouder Arjan van der Weegen en Patrick van der Velden van de GBWP blijven zoals verwacht op hun wethouderspost zitten. Van der Weegen doet dat als wethouder Economie en Vrije tijd, en Van der Velden als wethouder Stad, Dorp en Groen. Daarnaast presenteerden drie nieuwe wethouders zich vrijdagmiddag. CDA'er Annette Stinenbosch wordt wethouder Financiën en Bedrijfsvoering. Barry Jacobs van de VVD neemt het Sociaal domein en Ruimtelijke Ordening op zich. Daarbij laat hij de WMO aan Andrew Harijgens van GroenLinks over. Harijgens heeft ook Duurzaamheid in zijn portefeuille. Voor GroenLinks is de aanstelling van Harijgens een primeur. Nooit eerder zat de partij in het college.

Akkoord

Het 27-pagina tellende coalitieakkoord bestaat uit zes programma's waarin onder andere wordt ingegaan op het verhogen van de veiligheid, bestrijding van de armoede, het verhogen van de werkgelegenheid en het aan een baan helpen van mensen met een uitkering. Bij alle plannen is ook al gekeken naar de financiële consequenties die deze met zich meebrengen. De coalitie wil in de komende acht jaar de schuldenlast terugbrengen tot 90 procent van de inkomsten, zonder de lasten voor de inwoners te verhogen. Dat belooft een flinke uitdaging te worden, geeft ook kandidaat wethouder financiën Annette Stinenbosch toe. "We gaan onder andere de grondportefeuille inzetten om de schuldenlast te verlagen.' Of er de komende jaren nieuwe bezuinigingen gaan komen, durft Stinenbosch niet uit te sluiten, maar het staat in het huidige akkoord in ieder geval niet op de planning.[l]