Henry Groenveld - Frank Lambregts
Henry Groenveld - Frank Lambregts

Angelique Osinga snelschaakkampioene van BSV

BERGEN OP ZOOM - Op vrijdag 11 mei werd het jaarlijkse snelschaak kampioenschap gewonnen door Angelique Osinga. Verder werden er op deze avond een aantal partijen gespeeld voor het Open Bergs kampioenschap in zowel de A- als de B-finale.

Op het snelschaak kampioenschap scoorde Angelique maar liefst 8½ punten uit 10 partijen. Tweede werden gedeeld Piet Bruijs en André van der Graaf met 6½ uit 10. Angelique werd ook vorig jaar snelschaak kampioene, maar toen gedeeld met Oliver de Hert, die nu Open Bergs verplichtingen had.

Poules
In de A-poule van het Open Bergs kampioenschap werden de volgende partijen gespeeld: Robert Kunst - Oliver de Hert 0-1 en René Punt - Martin de Smit ½-½; Door dit resultaat is de stand nu: 1. René Punt met 7 uit 9; 2. André van der Graaf 5 uit 7; 3. Martin de Smit met 5 uit 8; 4. Oliver de Hert heeft 4½ uit 6 en 5. Bas van de Putte 4½ uit 8. Titelhouder René Punt is nu uitgespeeld en moet wachten hoe zijn concurrenten het doen. Theoretisch kan André van der Graaf zijn totaal van 7 uit 9 nog evenaren als hij zijn laatste twee partijen weet te winnen. André wordt dan waarschijnlijk zelfs kampioen op basis van het Sonnenborn Berger Systeem. Maar oud-kampioen Oliver de Hert kan zelfs nog ongedeeld kampioen worden als hij zijn resterende drie partijen weet te winnen. Saillant detail is dat André en Oliver elkaar nog treffen. De nu derde staande Martin de Smit is door zijn remise tegen René Punt uitgeschakeld voor de titel, maar kan nog wel belangrijk zijn in de titelrace omdat hij nog tegen Oliver de Hert moet spelen. Ook Ton van Vliet, die zowel nog tegen André van der Graaf als Oliver de Hert moet spelen, is belangrijk voor de titelrace.
In de B-poule van het Open Bergs kampioenschap waren er de volgende partijen: Wesley Hopmans - Bart van Kasteren 0-1; Peter Kraaijeveld - Zouhair Tahan ½-½ en Ton Hertogs - Henk van Houten 1-0. Door deze resultaten is duidelijk dat Ton Hertogs B-kampioen is geworden met 7 uit 9. Op de tweede plaats staat Peter Kraaijeveld met 6½ uit 9. Peter kan echter nog achterhaald worden door Jan Haverhoek en Kees de Looff die beiden 5½ uit 8 hebben.
In een eerder melding hebben wij aangegeven dat er in de bibliotheek van Halsteren deze zomer in juli en augustus geschaakt zou worden, dat is echter de bibliotheek van Bergen op Zoom. Wij zullen daar later over terug komen.

Rapid kampioenschap
Aanstaande vrijdag is de finale van het Rapid kampioenschap. De volgende spelers hebben zich daarvoor geplaatst: Angelique Osinga, André van der Graaf, Piet Bruijs, Ton Hertogs en René Punt. Bij Rapid schaken hebben de spelers 20 minuten per persoon per partij. Degene die door zijn tijd is, heeft verloren, tenzij hij/zij kan aantonen dat de tegenstander niet meer kan winnen. Naast dit Rapid kampioenschap zullen een aantal achterstallige partijen gespeeld worden van het Open Bergs kampioenschap.

Schaakprobleem
Vorige keer gaven we u het volgende schaakprobleem: Wit: Ke2, Dd5, Td1, Lc1, Pe7, pi: a2, c2, f2, g3, g4; Zwart: Kh8, Dc3, Ta8, Te8, Lc8, Pd7, pi: a7, b7, d4, g7, h7 met als vraag hoe geeft wit mat in drie zetten. Welnu als volgt: 1.Dg8+ Txg8 2.Pg6+ hxg6 3.Th1#.
Het nieuwe probleem staat in het diagram. Het was een partij tussen voorzitter Henry Groenveld met wit tegen Frank Lambregts. De vraag is: hoe geeft wit mat in drie zetten? [l]