Afbeelding

Simultaans tegen schaakjeugd BSV

BERGEN OP ZOOM - Dinsdagavond 8 mei speelden (oud-)kampioenen René Punt en Oliver de Hert alsmede Robert Huizer, alle drie schaaktrainers tegen hun pupillen in een simultaan. En ondanks dat de schaakjeugd zowel in kwaliteit als in kwantiteit snel stijgt, bleken de trainers toch nog te sterk. Alle drie wonnen zij alle partijen.

René Punt won 13 partijen, maar verzuchtte dat hij in een redelijk aantal partijen heel dicht langs de afgrond is gegaan. Hij gaf aan dat een volgende keer het heel moeilijk zal zijn om hetzelfde resultaat te halen. Oud jeugdkampioen Daan Gordijn, Casper Room, Martijn van Eekelen en David Chen hebben stap 4 al afgerond of zullen dat binnenkort doen. En dat is een behoorlijk hoog niveau. Maar ook de overige tegenstanders Tom Keijzer, Jelte Dijkmans, Wessel Jansen, Raoul Eestermans, Sammie van Hooijdonk, Saphyra van Kasteren en Melissa van der Poel leverden puike partijen af.
Ook voor Oliver de Hert, die o.a. moest opboksen tegen jeugdkampioen Dion Winterberg en winnaar van de laatste koningsgroep periode Levi Vriens, had het moeilijk. En ook de overige spelers: Hebe Winterberg, Koen van Uden, William van Heerebeek, Tijn Hoedelmans, Tristan Huibregtse, Zeno Winterberg, Tano van Schilt, Evalijne van Schilt en Jochem van der Poel boden stevige weerstand.
Robert Huizer won 7 keer tegen 5 tegenstanders, André van Zanten, Amber Andriese, Bjoyd Duynstee, Kevin Huang en Tobias Karelse, en ook hij had het moeilijk.

Jeugdschakers
Tot de zomervakantie worden, naast uiteraard de schaaklessen, de diverse competities afgerond. Vooral in het meisjeskampioenschap moeten nog veel partijen gespeeld worden.
Voor jeugdschakers die volgend jaar van plan zijn om te leren schaken of nog beter te leren schaken is het een mogelijkheid om eens te komen sfeerproeven. Er wordt geschaakt op de dinsdagavond van 18.30-19.30 bij het Juvenaat in de Pater Dehonlaan.

Schaakprobleem
In het vorige jeugdverslag presenteerden we het volgende schaakprobleem: wit Kh1, Db3, Td1, Le1, Lf1, pi: a4, b7, c6, d2, f3, g4 en h2; zwart: Kg7, Df5, Td8, Te8, Le5, pi: a5, c7, f7, g6 en h7. De vraag was: hoe kan wit mat voorkomen? Dat lukt via Lg3.
Bij het nieuwe probleem, zie diagram, is de vraag hoe wit kan winnen? [l]