De schaatsactiviteit van WéViGé FOTO JAN DIRK HUIJSER
De schaatsactiviteit van WéViGé FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto: Jan Dirk Huijser

WéViGé viert haar 30-jarig bestaan

BERGEN OP ZOOM - Stichting Welzijn Visueel Gehandicapten bestaat dit jaar dertig jaar. De stichting die zich inzet voor blinden en slechtzienden in de gehele regio West-Brabant, Tholen en Reimerswaal viert het heugelijke jubileum met speciaal programma. Het hoogtepunt: een boottocht op het Zoommeer.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Wie Wégivé zegt, zegt onmiddellijk Kees Spikker. De Bergenaar die aan de wieg stond van de stichting dertig jaar geleden is nog steeds de drijvende kracht achter Wégivé als secretaris en Pr-man.

Oprichting

In 1986 werd Spikker door Nelie Koen van Sensis (centrum voor hulpverlening) gewezen op de vele mogelijkheden die er zijn als je blind of slechtziend bent. Daarop besloot Spikker samen met Jacques Plaisier en Piet van Tiggelen, een stichting op te richten om de mogelijkheden meer bereikbaar te maken voor de doelgroep in de regio. Het eerste project werd de organisatie van de "Nationale Themaweek voor Visueel Gehandicapten" De themaweek werd in mei 1990 gehouden op diverse locaties in Bergen op Zoom. Er was aandacht van de landelijke pers, kranten, tijdschriften, radio en tv. Het stichtingsbestuur besloot, na het succes van de themaweek, zich in te blijven zetten voor mensen met een visuele beperking in West Brabant en Tholen.

Activiteiten

In de afgelopen dertig jaar heeft WéViGé veel verschillende soorten activiteiten georganiseerd voor haar doelgroep in de regio. Zo was er om de week op donderdagmiddag een 'netwerkmoment' in het ouderensteunpunt Zonneplein met gezelschapsspellen en creativiteit. Ook waren er thema bijeenkomsten en voorlichtingsmiddagen. Voor mensen met met een visuele beperkingen worden zwemavonden gehouden. En sinds 2002 is ook de website van Wévigé in de lucht, die in 2014 werd aangevuld met een Facebook-pagina. Ook mag de jaarlijkse schaatsactiviteit niet vergeten worden. Veel mensen maken de afgelopen jaren gretig gebruik van de speciale schaatsochtenden op de Kerstijsbaan op de Grote Markt.

Jubileum

Het 30-jarig bestaan van de Stichting mag natuurlijk niet stilletjes voorbij gaan. Daarom presenteert WéViGé een speciaal jubileumprogramma. Een onderdeel daarvan is de educatieve boottocht op 7 juni op het Zoommeer met het Ms Frisia. Tijdens de vaartocht is er naast een gezellig samenzijn ook aandacht voor twee belangrijke organisaties, namelijk Koninklijke Visio en Solutions Radio. Zij demonstreren diverse nieuwe hulpmiddelen voor de doelgroep. Spikker hoopt met de activiteiten van WéViGé naast de vaste deelnemers ook veel jongeren te trekken in het jubileumjaar. "We willen hen graag meer betrekken."[l]