Hans van Stumpel van Stichting Bevrijding Brabantse Wal
Hans van Stumpel van Stichting Bevrijding Brabantse Wal Foto:

Modern informatiecentrum erevelden in ontwikkeling

BERGEN OP ZOOM - De militaire erevelden aan de Ruytershoveweg zijn de grootste van Noord-Brabant. Maar voorzieningen voor de bezoekers zijn er niet. En dat is zonde, vindt Hans Stumpel van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal. Samen met Frans Vos en Nico Hooyschuur werkt hij hard aan de realisatie van een informatiecentrum. En daarbij krijgen zij sinds kort hulp bij van dertig leerlingen van 't Rijks.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Iedereen heeft de Britse en Canadese erevelden aan de Ruytershoveweg wel eens gezien. Is het niet van dichtbij, dan is het wel vanaf de A58 die erlangs raast. En het zijn niet alleen Bergenaren die de oorlogsbegraafplaatsen bezoeken. Het gebeurt ook regelmatig dat er bussen met toeristen een stop maken bij de grootste erevelden van Noord-Brabant. Maar voorzieningen voor die bezoekers zijn er amper. Er staan een paar informatieborden. Maar een toilet, een kraantje of meer diepgaande informatie over wie de soldaten zijn die er liggen, is er niet. Daar willen de drie bestuursleden van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal verandering in brengen. En nu de gemeente een projectleider op het plan heeft gezet, komt die realisatie steeds dichterbij. Het doel: kunnen openen tijdens de grote herdenking van 75 jaar bevrijding op 27 oktober 2019.

Informatiecentrum

De drie bestuursleden van de Stichting zijn al een jaar bezig met de ontwikkeling van het ambitieuze plan. Want naast de 1,2 miljoen euro die zij voor de realisatie van het centrum bij elkaar moeten sprokkelen, moet er ook bedacht worden waaruit het centrum moet bestaan. Daarvoor sloegen zij de handen ineen met scholengemeenschap 't Rijks. "Wij zijn heel blij met die samenwerking. Het is één van doelstellingen van de stichting om jongeren meer te betrekken bij de herinnering aan de Slag om de Schelde", licht Stumpel toe. "Bovendien kunnen deze jongeren met ideeën komen waar wij misschien nooit aan zouden denken. We willen hun input dan ook zeker gaan gebruiken in het uiteindelijke ontwerp."

'Met Faces to Graves
haal je soldaten
uit de vergetelheid'

Eén van de initiatieven die tot uiting moet gaan komen in het informatiecentrum is het project Faces to Graves. Daarbij wordt een database ontwikkeld met informatie, foto's en verhalen over de soldaten die begraven liggen op de erevelden. Die database moet voor het publiek toegankelijk worden. "Ik was ooit bij een informatiecentrum waar je op een computer alle soldaten op kon zoeken die er lagen. Je kon dan een uitdraai maken en hun levensverhaal lezen. Met zoiets haal je de militairen op de begraafplaats echt uit de vergetelheid", legt Stumpel uit.

Activiteiten

In 2019 is de bevrijding van Bergen op Zoom 75 jaar geleden. Net als in het lustrumjaar 2014 wordt dit groots gevierd in de regio. De stichting zoekt daarbij nadrukkelijk de samenwerking met de gemeenten Steenbergen en Woensdrecht. Zo wordt er onder andere weer een toertocht gehouden met een groots defilé, een taptoe op de Grote Markt en verschillende lezingen en concerten. Bij het defilé zal ook Wachtpost 13 van de partij zijn. De Bergse muziekgroep deed dat in 2014 als Wachtpost XL, maar wil dat in 2019 als XXL gaan doen met zo'n honderd muzikanten.

Wil je meer informatie over de grootse viering van de bevrijding in 2019? Of wil je weten wat er dit jaar allemaal nog op de planning staat? Ga dan naar de website van Stichting Bevrijding Brabantse Wal: www.canadays.nl[l]

Erevelden

De militaire begraafplaatsen aan de Ruytershoveweg zijn de grootste van Noord-Brabant. Er liggen zo'n 1100 Canadese militairen en 1300 Britse militairen. De meeste Britten die er begraven zijn waren van de luchtmacht. De meeste Canadezen kwamen om bij de Slag om de Schelde. Dat was een veld- zee en luchtslag die 85 dagen duurde. De Duitsers werden verdreven uit Zeeland, zodat de bevrijdde haven van Antwerpen kon worden bevoorraad.

Een herdenking op de Canadese erevelden FOTO MERIJN SITSEN