Afbeelding
Foto: Gea Vriens

Roparun trekt door stad en dorp

BERGEN OP ZOOM - De Roparun trok in de nacht van zondag op maandag weer door de gemeente. In alle vroegte kwamen de teams door Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat. Op de Dorpsstraat in Halsteren werden de deelnemers zoals vanouds met veel enthousiasme onthaald, maar de Grote Markt van Bergen op Zoom werd overgeslagen, tot teleurstelling van VVD'er Dominique Hopmans. Hij spoort het college aan om er werk van te maken dat de Roparun volgend jaar weer door de binnenstad komt.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Langs stadspark Kijk in de Pot, over de Westersingel richting de Burgemeester Stulemeijerlaan. Dat is hoe de route van de Roparun dit jaar liep. Aangezien Stichting Roparun Bergen op Zoom vorig jaar besloot de feestelijke doorkomst op de Markt voor de laatste keer te organiseren, is een route over de Grote Markt niet meer vanzelfsprekend. Een groot gemis, stelt Hopmans. "Naast de gezellige sfeer en gevoelde saamhorigheid werd onze binnenstad letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet. Bovendien moeten de Bergse Roparunteams deze vertrouwde doorkomst en enorme stimulans nu missen", stelt Hopmans. "En niet geheel onbelangrijk: nu we geen doorkomststad meer zijn, dingen we niet langer mee naar de prijs 'Roparunnerstad van het jaar'. Daarbij ontvangt de winnende gemeente een bedrag van 45.000 euro om te besteden aan goede doelen." Hij hoopt dat het college de handschoen oppakt om een nieuwe invulling te geven aan de doorkomst in de stad.

Teams

De Roparun werd traditiegetrouw weer in het weekend van Pinksteren gehouden. Er verschenen twee teams uit Bergen op Zoom aan de start dit jaar. Namelijk team 14 in 't uur en team NNN. Uit Halsteren stonden Stichting Runningteam Altijd Eentje Te Veel, Maak een vuist tegen kanker en Stichting Runningteam de Brabantse Wal aan de start. Allemaal legden ze de slopende 500 kilometer af om geld op te halen voor het goede doel: palliatieve zorg voor mensen met kanker. " De goede doelen van dit jaar waren Stichting Lotgenoten, Vrijwilligersgroep 'Hart voor borstkankerpatienten', Inloophuis Haaglanden, Stichting Haaglanden Medisch Centrum, Stichting het Getij, Stichting Herberg Papilio, Stichting Haarwensen, Deventer Ziekenhuis, C'est la Vie-huis en stichting 'Verdriet door je hoofd'.[l] FOTO GEA VRIENS