Patrick van der Velden maakt zich op voor zijn tweede termijn als wethouder.
Patrick van der Velden maakt zich op voor zijn tweede termijn als wethouder. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Patrick van der Velden

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. We blijven in politieke sferen met wethouder en mede-formateur Patrick van der Velden.

Door Thijmen Alleman

In 2014 begon Patrick van der Velden aan zijn klus als wethouder. "Ik heb heel bewust de overstap gemaakt vanuit het bedrijfsleven. Je denkt daar lang over na omdat het een hele stap is. Het wethouderschap blijft een onzeker bestaan, een sprong in het diepe. Je weet niet waar je aan begint." Inmiddels weet hij dat wel. "Samen met de medewerkers van het stadskantoor en de buitendiensten werk je aan een betere en mooiere gemeente. En je doet dat met de inwoners. Kennelijk hebben kiezers dat ook zo ervaren, want bij de laatste verkiezingen had ik veel voorkeursstemmen. Dat geeft een goed gevoel en energie."

Van der Velden kwam in de politiek terecht omdat het opviel dat hij betrokken was bij een heel aantal clubs en verenigingen. Op een dag stond GBWP op de stoep. "Die partij was tijdens de gemeentelijke herindeling ontstaan en is een samensmelting van diverse groeperingen. Ik mocht mijn steentje bijdragen om er een hechte club van te maken die oog heeft voor de gehele gemeente. Dat vond ik geweldig. Dus ik heb ja gezegd."

'Ik word wel ongelukkig van de azijnpissers.'

Inmiddels is duidelijk dat Patrick dezelfde portefeuilles houdt als de afgelopen 4 jaar. "Eerst hebben we op inhoud aan het akkoord gewerkt. Vervolgens heeft iedereen afzonderlijk aan kunnen geven welke onderdelen het best bij hen zouden passen. Ik heb de afgelopen vier jaar veel geïnvesteerd in het fysieke domein. Daar wil ik graag ook de volgende vier jaar aan werken. En dat bleek ook geen discussie op te leveren omdat 90% van de onderdelen direct verdeeld kon worden. Ieders eerste voorkeur kon dus worden gehonoreerd. Stad, Dorp en Groen heet mijn portefeuille nu. De naam is anders, de inhoud niet."

Inbreng

Niet alle partijen waren blij met het coalitieakkoord zoals dat vorige week werd gepresenteerd. "Dat had ik ook niet verwacht. We hebben ook niet voor niets nog een werksessie georganiseerd, waarin de partijen zaken konden aanvullen of wijzigen. Dan neem je inbreng ook serieus. Daar wordt de stad alleen beter van. Maar ik word wel ongelukkig van de azijnpissers die alleen maar kritiek hebben, maar zelf niet met ideeën en verbeterpunten komen. Als je dat niet wil, kun in de politiek je beter stoppen. Dat denk ik in ieder geval."

Het wethouderschap is een mooie baan, maar zien we Patrick ooit in de Tweede Kamer terug? "De komende vier jaar in ieder geval niet", lacht hij, "Ik denk er wel eens over na, maar ben er nog niet over uit. Voorlopig wil ik vooral lokaal mensen helpen en betrekken bij hun gemeente."

Wat vindt u mooi aan Bergen op Zoom?

"De samenleving in deze gemeente is heel mooi. Veel vrijwilligers die zich voor evenementen en elkaar inzetten. De stad bruist daardoor. Dat heb je niet op veel plekken."

Wat zou u willen veranderen?

"Hoe mooi zou het zijn als alle inwoners of oud-inwoners zich gedragen als ambassadeur van deze mooie gemeente. Dat we allemaal uitstralen wat voor moois we hier hebben."