Hoe wint wit?
Hoe wint wit? Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Rapid-kampioenen van BSV bekend

BERGEN OP ZOOM - Op vrijdag 18 mei is de finale van het Rapid kampioenschap van BSV gespeeld. Van de finalisten toonden Angelique Osinga en René Punt zich de sterkste, zij mogen zich dus een jaar lang Rapidkampioen van BSV noemen. Verder zijn in het Open Bergs kampioenschap weer een aantal partijen gespeeld.

In de drie voorronden van het Rapidkampioenschap hebben André van der Graaf, Angelique Osinga, René Punt, Piet Bruijs en Ton Hertogs hadden zich geplaatst voor de Rapidfinale. Helaas was Ton Hertogs verhinderd om deel te nemen aan de finale; de overige vier finalisten zetten allen hun beste beentje voor op dit kampioenschap. Er werd gespeeld met 20 minuten bedenktijd per persoon per partij,

In de eerste helft van de finale speelden alle finalisten een partij tegen elkaar. René Punt won zijn drie partijen, en had dus goede vooruitzichten op het kampioenschap. Deze voorsprong kon hij echter niet vasthouden. In de tweede helft van de finale speelden de finalisten nogmaals een partij tegen elkaar, met verwisselde kleuren. In de tweede helft won Angelique Osinga al haar partijen.

Uiteindelijk haalden Angelique Osinga en René Punt beiden 4½ punt, en deelden het kampioenschap. André van der Graaf werd derde met 2 punten; Piet Bruys eindigde met 1 punt op de vierde en laatste plaats.

Open Bergs Kampioenschap

In de A-finale van het Open Bergs kampioenschap speelde Oliver de Hert op twee verschillende avonden twee partijen: hij won van Ton van Vliet, en speelde remise tegen Martin de Smit. Daardoor is Oliver de Hert koploper René Punt nu genaderd tot 1 punt. Hij moet nu nog maar één partij spelen, tegen een andere kanshebber: André van der Graaf.

Ook André moet nog twee partijen spelen, als hij deze beide partijen wint, komt hij ook gelijk te staan met René. De A-finale blijft dus spannend tot het laatste moment.

In B-finale is inmiddels de kampioen bekend: Ton Hertogs. In deze finalegroep won Wesley Hopmans van Zouhair Tahan.

Alle resterende partijen van het Open Bergs worden komende week gespeeld. Daarna zal duidelijk zijn wie zich de nieuwe Open Bergs kampioen en daarmee ook clubkampioen van BSV mag noemen.

Op 1 juni gaat de interne voorjaarscompetitie van start, in juli en augustus kan iedereen elke zaterdag schaken in de Bibliotheek in Bergen op Zoom.

Schaakprobleem

Vorige week hebben wij het volgende probleem voorgelegd: Wit: Kg1, Dh5, Tc1, Th3, Le3, Lg6, pi: a2, c4, d4, e5, g2, h2 en zwart: Kg7, Dd8, Tb8, Th8, Le7, Pa5, pi: a7, b6, c6, f7. De vraag was hoe wit in drie zetten mat kon forceren. Dat gaat als volgt: 1.Lh6+ Kg8 2.Lxf7+ Kh7 3.Lf8#.

In het volgende probleem, zie diagram, kan wit winnen, hoe? [l]