Volkan legt graag uit, ook aan lezers van de Bode.
Volkan legt graag uit, ook aan lezers van de Bode. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Volkan Tasda

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Deze keer hebben we een dansleraar, docent maatschappijleer, app-docent en positiviteitsguru: Volkan Tasdan.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

"Die term positiviteisguru hebben ze bij scholieren.com bedacht. Die is niet van mij", lacht Volkan in de lerarenkamer van 't Rijks. Hoewel de term niet van zijn hand is, past het misschien wel bij hem. "Ik haal al mijn energie uit twee dingen: Ten eerste mijn gezin. Meer dan een halve dag mijn kinderen of vrouw niet zien, is onmogelijk voor mij. En ten tweede; alles wat ik doe, doe ik voor anderen. Ik krijg zoveel energie van het helpen van leerlingen en mensen. Het is kicken om te zien hoe je ze iets bijbrengt waar ze verder mee kunnen."

Liefde

Het helpen van anderen werd Volkan al jong bijgebracht door zijn vader. "Hij leerde me dat je niet moest leven als 'ik', maar als 'wij'. Dat is er nooit meer uit gegaan. Het is echt mijn levensbasis en dat heb ik van mijn papa. De basis van alle geluk is liefde. En liefde is meer geven dan nemen. Leraar zijn is dan het ideale werk. Je geeft heel veel aan al die kinderen, maar je leert ook weer dingen van ze. Rijk zal ik niet worden, maar zo leven is mijn vorm van rijkdom."

'Ik wil die kids
kleuren, ze wat
bijbrengen'

Zijn manier van leven brengt hij ook mee in het klaslokaal. Gezien zijn opmerkingen eerder, is het geen verrassing dat hij het leraar zijn, niet als werk ziet. Hij ziet het als een kunstvorm. "Mijn voorvaderen waren troubadours en dichters. Zij gebruiken hun creativiteit en inspiratie om iets moois te maken, om mensen wat te vertellen en bij te brengen. Dat doe ik ook. Ik gebruik mijn creativiteit op mijn leerlingen. Ik wil die kids kleuren, ze wat bijbrengen, ze de tools geven zodat ze zelf verder kunnen. Alles wat ik doe is hobby. Ik voel echt nul komma nul werkdruk."

Livestreamles

Lesgeven doet Volkan inmiddels ook digitaal. Daardoor draagt hij nu ook de titel 'app-docent'. "Het is niet alleen via Whatsapp hoor. Ik merk in de klas dat het oude lesgeven niet altijd werkt, maar kinderen wel veel willen weten. Daarom ben ik begonnen met het maken van filmpjes waarin ik op verzoek dingen simpel uitleg, helemaal gratis. Gisteren had ik een livestreamles waarin leerlingen me direct dingen konden vragen. Ik wil dat ook gaan uitbreiden. Deed het nu vooral als examentraining, maar wil een jaar lang dit soort lessen gaan doen. Het is gewoon heel leuk en de kids hebben er heel veel aan."[l]

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"Het is echt een onderschatte stad. Deze gemeente heeft álles. Historie en modernisering. Iedere doelgroep heeft hier mogelijkheden om zich te ontwikkelen of op het gebied van woongenot. Het is een complete stad. Ik kan daarom niet maar één mooi ding noemen. Ik ben dan ook een mega-chauvinist. De dansschool, waar ik niet de eigenaar van ben, heet niet voor niet Marquez, oftewel Markies."

Wat zou je willen veranderen?

"We moeten onze authenticiteit niet kwijtraken. We moeten niet ernaar streven om een grote stad te worden. We moeten koesteren wat we hebben en uitdragen wat we hebben. Deze stad is een parel, dat moet je zo houden."