Afbeelding
Foto: Google Maps

Boze reacties op sluiting staddspeeltuin

BERGEN OP ZOOM - Het nieuws kwam voor velen als een schok. Stadsspeeltuin Van Glymes sluit direct na de zomervakantie haar deuren. De speeltoestellen zijn hard aan een grote opknapbeurt toe, maar dat kan de stichting financieel niet opbrengen. En omdat er geen passende exploitant is en de gemeente ook niet over de brug komt, zit er niets anders op dan de deuren sluiten. De lokale politiek pleit massaal voor het vinden van een oplossing.

DOOR HANNEKE MARCELIS

De stichting stak in haar verklaring over de sluiting haar teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Acht jaar lang is gepraat met het gemeentebestuur. Bij veranderingen in de exploitatie van de speeltuin heeft zij het laatste woord. Voorstellen om te komen tot de oprichting van een grootschaliger horeca in eigen beheer zijn gestrand op het stadhuis. Deelname in het project Boulevard in Beweging werd door het gemeentebestuur als niet relevant gezien. De laatste twee jaar is gebruikt om met een geïnteresseerde ondernemer te overleggen over een commerciële exploitatie door een pannenkoekenrestaurant in de speeltuin te bouwen. Ook dit traject is gesloten omdat de benodigde investering niet verantwoord geacht werd door de ondernemer." De stichting verwijt de gemeente dat de besluitvorming tergend traag verliep. Ook zijn ze verbitterd over het feit dat de speeltuin nu mogelijk openbaar wordt aanbesteedt." De speeltuin is opgericht voor alle kinderen, vooral voor kinderen van ouders met een kleine beurs. De speeltuin heeft een maatschappelijke opdracht. Verkoop aan de hoogste bieder past niet bij dit uitgangspunt."

Politiek

De Bergse politiek reageerde massaal op het nieuws. Vijf partijen stelden kritische vragen aan het college. Vooral Lijst Linssen reageerde boos op de gang van zaken en de rol van de gemeente in het verhaal. "Lijst Linssen ziet overal geld ingestopt worden zoals de plannen voor een houten brug bij Fort de Roovere, met daarbij ook nog een betonnen doorgang richting Mozesbrug, een dure fietsparkeergelegenheid en niet te vergeten het binnenstadbeleid wat maar geld blijft kosten en dan zou een speeltuin, de enige die Bergen op Zoom rijk is, slachtoffer moeten worden van verkeerde bezuinigingen", aldus Meino Dam. Maar dat de gemeente niet genoeg geld in de speeltuin heeft gestoken, weerlegd GBWP raadslid Paul Schut. "Er zijn tonnen besteed, tienduizenden euro's aan sponsoring opgehaald en dan moet de speeltuin nu sluiten. Hoe zijn die financien zó snel opgegaan?", vroeg hij zich af in de commissievergadering waar het onderwerp uitgebreid werd behandeld.

Maar hoewel de partijen het niet eens zijn over de beste manier om de stadsspeeltuin te exploiteren, zo vraagt de VVD zich af of het wel verstandig is om vrijwilligers aan het roer te hebben, zijn zowel gemeenteraad als wethouder het over één ding eens: de stadsspeeltuin is onmisbaar. De SP noemt het zelfs 'een basisvoorziening voor de bevolking'. Wethouder Van der Velden gaat daarom onderzoek doen naar alle mogelijk manieren waarop de toekomst van de speeltuin toch kan worden gegarandeerd. In eerste instantie met als doel om de deuren tot en met de herfstvakantie op te houden, maar op langere termijn ook om de speeltuin de komende jaren financieel stabiel te houden.[l]

Historie

Het initiatief voor stadsspeeltuin Van Glymes werd in 2003 genomen door drie jonge moeder, Annette Nefs, Tanja Schepers en Regine van den Kieboom. Zij ontmoeten elkaar regelmatig in speeltuinen in de omgeving en wilden er daarom één in hun eigen bergen op Zoom. In 2006 was het ontwerp voor de speeltuin klaar. De bouw begon in april 2008 en de stadsspeeltuin heeft in de zomervakantie van 2008 zijn poorten geopend. De eerste twee weken mocht de speeltuin meteen 5000 bezoekers verwelkomen.